[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Miquel López Crespí - Viquipèdia

Miquel López Crespí

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

Miquel López Crespí (Sa Pobla, 1946) és un escriptor mallorquí.

Ha guanyat els més prestigiosos premis literaris lliurats a Catalunya Principat, País Valencià, les Illes i el Principat d´Andorra. Moltes traduccions seves han obtinguts igualment guardons estatals i internacionals. Novel·lista, autor teatral, poeta, historiador i assagista, l´escriptor pobler començà les seves col·laboracions (especialment literàries) en els diaris de les Illes l'any 1969. Ha escrit a Diario de Mallorca, Última Hora, Diari de Balears, El Mundo-El Día de Baleares, l´Estel, El Mirall, Mallorca Socialista, Cort... Ha publicat catorze llibres de narrativa, dotze novel·les, vint-i-cinc poemaris, set obres de teatre i vuit obres d´investigació i divulgació. Ha estat traduït al francès, el castellà, l´anglès i el romanès. En aquests darrers quaranta anys ha pronunciat nombroses conferències sobre qüestions d´història, cinema, art i literatura. La Fundació ACA edità, en la col·lecció Veu de Poeta un CD amb els seus poemes. Amb Llorenç Villalonga, Jaume Vidal Alcover, Miquel Àngel Riera, Biel Mesquida, Gabriel Janer Manila, Carme Riera, Ponç Pons, Neus Canyelles, Maria Antònia Oliver, Pau Faner, Salvador Galmés i altres escriptors forma part de l´antologia Narrativa breu a les Illes Balears. Víctor Gayà, a iniciativa de l´Institut d´Estudis Baleàrics (IEB) ha traduït la seva poesia en el volum El mecanismo del tiempo (Calambur Editorial, Madrid).

Membre de l'oposició antifranquista ha deixat constància d'aquesta lluita per la llibertat del nostre poble en nombrosos llibres i articles, especialment en el volum de memòries L'Antifranquisme a Mallorca 1950-1970 i en les obres d'assaig Cultura i antifranquisme (Edicions de 1984); No era això: memòria política de la transició (Edicions El Jonc), Literatura mallorquina i compromís polític: homenatge a Josep M. Llompart (Edicions Cort), i Cultura i transició a Mallorca (Edicions Roig i Montserrat).

L'any 1978 entrà a formar part de la direcció del Partit Socialista de Mallorca (PSM) i va ser membre del consell de redacció de la revista dels nacionalistes d'esquerra, Mallorca Socialista. Miquel López Crespí ha guanyat diversos premis literaris de poesia, novel·la, contes, teatre i narrativa juvenil entre els quals podríem destacar: "Joan Fuster 1984", "Ciutat de Palma de Teatre 1974" i "Ciutat de Palma de Narrativa" (1991), "Joanot Martorell" de narrativa (València), "Pompeu Fabra 1984", "Joan Santamaria 1989" (Barcelona), Premis Ciutat de València (de poesia i narrativa), Premi Especial Born de Teatre, Premi Teatre Principal-Consell Insular de Mallorca de Teatre, "Marià Vayreda" de narrativa (Girona), Premi de les Lletres 1987 (Mallorca), Premi de Narrativa "Miquel Àngel Riera", Premi Valldaura de novel× la (Barcelona), Premi de teatre "Carles Arniches" (Alacant), Principat d'Andorra (Grandalla) de Poesia, Premi de Literatura "Serra i Moret 1993" de la Generalitat de Catalunya, Premi de poesia "Ciutat de Castelló 1985", Premi de Poesia del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, Premi de Poesia "Ciutat de Xàtiva 2003", Premi Nacional de Literatura "Camilo José Cela", Premi de Literatura de l´Ateneu de Maó, Premi de Poesia "Miquel Martí i Pol 2002" de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Premi de Poesia "Ciutat de Tarragona 2005", etc., etc.

Col·laborador dels suplements de cultura dels diaris de les Illes, Miquel López Crespí ha publicat centenars d'articles dedicats a la literatura i també a la història de Mallorca i del moviment obrer català i internacional. Actualment té diverses seccions fixes a diaris i revistes. Entre 1996 i 1998 va publicar més de dos-cents articles referents a la història de Mallorca en el Diari de Balears. D'ençà 1999 ha més de cinc-cents articles en català en el diari El Mundo-El Día de Baleares. Miquel López Crespí escriu de cinema en la prestigiosa revista Temps Moderns i durant molts d'anys portà la secció d'entrevistes del suplement de cultura del diari Última Hora i de la revista de l'Obra Cultural Balear El Mirall.

En els anys vuitanta és cofundador i vicepresident de l'Ateneu Popular "Aurora Picornell". D'ençà començaments dels anys setanta ha publicat més de seixanta llibres de narrativa, poesia, teatre, memòries, novel·la i assaig:. Entre aquests llibres podríem destacar: Històries per a no anar mai a l'escola (narrativa juvenil); Necrològiques (narrativa); Homenatge Rosselló-Pòrcel (teatre); Notícies d'enlloc (narrativa); Crònica de la pesta (contes); Estiu de foc (novel·la); L'Antifranquisme a Mallorca 1950-1970 (memòries); Vida d'artista (narrativa); L'amagatall (novel·la); Cultura i antifranquisme (assaig); El cicle dels insectes (poesia); Històries del desencís (narrativa); La Ciutat del Sol (narrativa juvenil); Els poemes de l'horabaixa (poesia); Planisferi de mars i distàncies (poesia); Punt final (poesia); No era això: memòria política de la transició (assaig); Acte Únic (teatre); El cadàver (teatre); Núria i la glòria dels vençuts (novel·la); Revolta (poesia); Estat d'excepció (novel·la); Un tango de Gardel en el gramòfon (narrativa); Temps i gent de sa Pobla (història local); Breviari contra els servils: dietari d'un escriptor en temps de la barbàrie (narrativa); Temps Moderns: homenatge al cinema (poesia); Cercle Clos (poesia); Antologia (1972-2002) (poesia); Literatura mallorquina i compromís polític: homenatge a Josep M. Llompart (assaig); El darrer hivern de Chopin i George Sand (novel·la), Corambé (novel·la); Defalliment: memòries de Miquel Costa i Llobera (novel·la); Damunt l´altura. El poeta il·luminat (novel·la); La conspiració (novel·la); Un viatge imaginari i altres narracions (contes); Lletra de batalla (poesia); Les ciutats imaginades (poesia); El cant de la Sibil·la (poesia); Els anys del desig més ardent (teatre); Les danses de la terra (descripció i viatges); Dos viatgers romàntics: George Sand i Frédéric Chopin (descripció i viatges); Carrer de Blanquerna (teatre) i Sa Pobla i la història (memòries).