[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mineral de la Reforma - Viquipèdia

Mineral de la Reforma

De Viquipèdia

Mineral de la Reforma és un municipi de l'estat d'Hidalgo que té com a capçalera municipal Pachuquilla. Oscil·la en un rang d'altitud sobre el nivell del mar de 2.400 a 2.800 metres sobre el nivell del mar. La seva extensió total es de 92,50 km2 i té una població estimada de 129.741 hab.

Col·linda amb Mineral del Monte, Zempoala, Epazoyucan, Pachuca de Soto i Zapotlán de Juárez.

Taula de continguts

[edita] Informació general

Ubicat a l'eix Neovolcánico, el seu terreny es un 55% planures i 40% serra, amb zones força accidentades -nord-oest del municipi-, zones semi-planes -com la Venta, Carboneras, Saucillo, Pachuquilla, Cardonal, Amaque, Dos Carlos- i per últim, planes -Venado, La Higa i Chavarría-; existeixen algunes elevacions com els turons (cerros) de Tlaquilpan, Chilolote, Gordo, Amaque y Peña Pegada.

Té un riu, el de los Hules que passa pel municipi de nord a sur, desembocant al sur amb el riu Atempa.

El clima es temperat-fred, amb pluges els mesos de Juny, Juliol, Agost i Setembre, amb una mitjana de 392 mm anual. Maig, Juny, Juliol i Agost són els més calorosos, Febrer, Març i Abril solen tenir més vents de Sud-Oest i la temperatura mitja anual es de 16 ºC.

[edita] Educació i salut

Existeixen 14 escoles de preescolar, 19 primàries i 3 secundàries; 2 batxillerats, el C.B.T.I.S nº 8 ubicat al PRI-Chacón i un COBAEH ubicat a la Unidad Minera. Trobem la ciutat universitària de la UAEH.

Es troba també un Centro de Capacitación per al Trabajo (dona suport als aturats amb l'ensenyament d'un ofici, a demés de comptar amb una borsa de treball) i 2 biblioteques públiques.

3 unitats mèdiques que depenen del Centro de Salud; centre de salut animal, depenent del SARH.

El subministrament d'aigua potable cobreix el 93% del total dels habitants; un 75% tenen sistema de drenatge i el 98% tenen electricitat. El clavegueram es cobert en totes les localitats.

[edita] Economia

5.000 ha de les quals el 15% rep reg, es sembra bàsicament ordi, blat, fesols i blat de moro. L'alfals es el principal cultiu en la zona de reg.

En ramaderia l'activitat no es notable, així com també la silvicultura i la mineria (fet que anteriorment si tenia molta importància).

El sector secundari té una presencia notable amb un polígon industrial a on hi ha indústries de manufactura d'aliments, begudes, tèxtil, productes de serradora i (destacant) les de productes metàl·lics, maquinaria i equips.

També la indústria de la construcció, amb llocs a on es fabrica ciment, cal, ges, blocs i matxembrats.

En empreses, destaquen les següents:

  • Embotelladora La Paz.
  • Coca Cola (Embotelladora las Margaritas).
  • Aceros de Hidalgo.
  • Anfora.
  • Carnival.
  • March.
  • Materiales Islas.

El sector comercial es redueix a establiments d'aliments al major, aliments i begudes al menor, incloent pneumàtics i recanvis, farmàcies, papereries, etc.

En mercats existeixen 2: una tenda d'abastiment de llet (DICONSA) i tres tianguis (mercats públics a on hom pot comprar i vendre queviures i altres productes).

[edita] Polèmica amb Pachuca de Soto

Fins al 31 de gener del 2007 existí un plet històric entre la divisió de Pachuca i Mineral de la Reforma degut a que ambdós municipis estan literalment fusionats (els carrers de Pachuca conflueixen amb d'altres de Mineral de la Reforma i viceversa). Per posar fi amb aquest embolic, s'ha decidit en aquesta data fixar una delimitació territorial (a través d'un conveni) entre ambdós municipis, de tal forma que les següents comunitats passen a ser en mans de Mineral de la Reforma:

· 11 de Julio

· Abundio Martínez

· Alamo IMSS, El

· Alamo Rustico

· Azoytatla

· Campestre Villas del Álamo

· Carboneras

· C.T.M.

· El Saucillo

· Fracc. Rincones del Paraíso

· Industrial Canacintra.

· Jorge Rojo Lugo (Fracc.).

· La Colonia (Fracc.).

· Los Cipreses.

· Magisterio.

· Manuel Ávila Camacho.

· Militar (Col.).

· Paseo de Los Tulipanes

· Paz, La (Fracc. Ind.).

· Portezuelo.

· PRI Chacón.

· Privada Santa Patricia.

· Pueblo Nuevo.

· Pva. Las Perlas (Tulipanes).

· Pva. de San Javier.

· Reforma, La.

· Reforma, La (Fracc.).

· Real de Oriente.

· Sahop (Fracc.).

· San Cristóbal.

· Taxistas.

· Tulipanes, Los.

· Venado, El (Col.).

· Villas del Álamo (Fracc.)

Podeu consultar el contingut del conveni, així com un mapa amb la fita en aquest enllaç.

[edita] Vegeu també

  • Per conèixer la història de Mineral de la Reforma, vegeu Pachuquilla.

[edita] Enllaços externs