[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mileva Marić - Viquipèdia

Mileva Marić

De Viquipèdia

Mileva Marić, 1896
Mileva Marić, 1896

Mileva Marić va ser una matemàtica sèrbia, i la primera dona d'Albert Einstein. L'abast de les seves contribucions a l'obra d'Einstein és encara una qüestió controvertida.

De la vida de Mileva Marić (18751948) poc se sap encara avui. Era quatre anys major que Albert Einstein, amb qui se casaria. Era filla d'un alt funcionari hongarès, i va néixer a Titel, en aquell temps al sud d'Hongria, avui Sèrbia. En la seva adolescència va tenir una formació tan alta com per poder aspirar a cursar estudis al prestigiós ETH de Zuric, on seria l'unica dona del seu curs. Allà s'establí una relació sentimental entre ella i Einstein. Einstein obtingué el seu títol el 1900 amb notes molt justes: les més baixes de quatre aprovats. Dels onze estudiants que havien començat només cinc arribaren al examen final, en el que Mileva fou suspesa; si bé les seves notes eren molt semblants. Només en “Teoria de Funcions” eren clarament diferents: 11 sobre 12 per Albert Einstein, 5 sobre 12 per ella, la qual cosa suposà el seu suspens.

Marić ho va intentar un any després, i tornà suspendre, malgrat l'ajud d'Einstein, qui també fracassà quan intentava obtenir una plaça d'ajudant en el mateix ETH de Zuric, per la qual cosa es va veure obligat a dar classes particulars. Einstein acabà anant a Berna, on obtingué un lloc a l'oficina de patents.

Poc temps després Mileva escrigué una carta a Einstein des de casa dels seus pares, a l'actual Sèrbia, en la que li deia que havia tingut una filla: Lieserl, de la que poca cosa més se sap. Suposadament hauria mort poc temps després, o hauria estat donada en adopció, degut a les previsibles dificultats d'una mare fadrina en aquell temps.

Mileva era poc apreciada per la família d'Einstein. Malgrat tot ella i Einstein es casen el El 6 de gener del 1903. Després del seu casament Mileva sacrificà les seves metes professionals. El 1904 neix el seu fill Hans Albert. El 1910 neix Eduard. El fill major arribaria a ser professor de enginyeria hidràulica a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, mentre que el menor era psicòtic, i Mileva en tindria cura la resta de sa vida.

El 1914 Mileva i Einstein es separen, i Mileva torna a Zuric. Acabarien per divorciar-se el 1919.

Mileva Marić morí a Zuric d'una embòlia l'any 1948.