[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mikhaïl Bulgàkov - Viquipèdia

Mikhaïl Bulgàkov

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

Mikhaïl Afanassievitch Boulgakov (en rus: Михаил Афанасьевич Булгаков), nascut a Kiev el 3 de maig de 1891, mort a Moscou el 10 de març de 1940), és un escriptor rus.

La seva obra més coneguda és El Mestre i Margarida (Мастер и Маргарита), en la què barreja hàbilment el fantàstic amb el real, de tal manera que el fantàstic passa per real i el real per fantàstic, així com les èpoques i els llocs, Jerusalem al segle Ier, sota Ponç Pilat, i Moscou, en els anys 1930, sota la dictadura soviètica.

Mikhaïl Bulgàkov és l'hereu d'Afanassi Ivanovitch Bulgàkov, fill d'un prevost d'Orel (ell mateix va ser maitre de conference d'història de les religions occidentals a l'acadèmia de Kiev), i de Varvara Mikhaïlovna, de soltera Pokrovskaïa, filla d'un arqueprebost de Karathchev (província d'Orel), que fou mestra abans de casar-se. L'àvia materna de Bulgàkof era nascuda a Turbin. Va tenir quatre germanes i dos germans.

Al 1901 en Mikhaïl va entrear al liceu Alexandrovski de Kiev. El mateix any, els Bulgàkov fan construir una datxa a Butcha, a 30 quilòmetres de Kiev, on es reunien a l'estiu i organitzaven espectacles d'amateurs familiars i amics. La familia aprecia i i practica la música. En Mikhaïl apren a tocar el piano.

[edita] Traduccions al català

  • El mestre i Margarida. Traducció de Manuel de Seabra. 1985
  • La Guàrdia blanca. Traducció de Josep Maria Güell. 1991
  • Els dies dels Turbin (La Guàrdia blanca). Traducció de Josep Maria de Sagarra. 1993
  • Aquell foll d'en Jourdain. Traducció de Josep Maria de Sagarra i Àngel