[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mensari - Viquipèdia

Mensari

De Viquipèdia

Mensari o Mensulari o Numulari (plurals llatins Mensarii, Mensularii, Numularii), fou el nom dels banquers públics a Roma, nomenats per l'estat i diferents dels argentari que eren banquers comuns i feien negocis per compte propi.

Els mensaris (mensarii) tenien els seus bancs (mensae) a l'entorn del fòrum i oferien diners a les persones que els podien garantir. Apareixen per primer cop el 352 aC quan els plebeus estaven carregats de deutes i havien d'obtenir diners de nous creditors per pagar als antics, i així s'arruïnaven completament; els mensarii van rebre instruccions d'acceptar els ramats o la terra en garantia i amb un valor just. Quan van tornar a ser nomenats foren anomenats trumviri mensarii.

Els mensularii o numularii sembla que eren una orde inferior de mensarii que es creu que tant deixaven diners públics de l'erari, com diners aportats per particulars.

Els mensarii també feien de canvistes, ja que molts estrangers visitaven Roma i tenien necessitat de canviar els seus diners per diners romans.

Amb l'Imperi els mensarii van passar a dependre del prefecte de la ciutat i van formar una corporació.

Se sap que hi havia mensarii a altres llocs i Ciceró esmenta els de Temnos a Àsia Menor, on diu que eren nomenats pel poble.