[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Meliponicultura - Viquipèdia

Meliponicultura

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

La cria de les abelles melipones o abelles sense fibló es denomina meliponicultura. Només en el cas de que es criïn abelles del gènere Apis es denomina apicultura.

La meliponicultura és una activitat creixent que a mesura que els investigadors descriuen el cicle de vida d’ altres espècies d’ abelles sense fibló.

Cal destacar que la meliponicultura, no és, com l’ apicultura, una pràctica, on les abelles explotades pertanyin a una o dos espècies. En la meliponicultura, s’ utilitza en la producció a cents d’ espècies diferents; aquest és el motiu de la diversitat tan en els ruscos i metodologies. Podríem dir que els meliponicultors de cada regió tropical o subtropical adeqüen les seves pràctiques de producció a l’ espècie d’ abella que manegen, motiu pel qual hi ha menys homogeneïtat en els mètodes.

L’ extracció de la mel difereix de la que es dóna en l’ apicultura, que treballa sempre amb ruscos. Com en la meliponicultura les abelles ajunten la mel en anàfores, aquestes han de ser obligatòriament trencades o triturades per extraure el producte.

La pràctica està molt estesa en els paisos tropicals, especialment a Centreamericà i Brasil, on els aborigens les van cultivar per milers d’anys ( Maies i Nahua). Meliponaris de cents de colònies de l’espècie melipona beecheii van subministrar mel i cera per la seva exportació a Europa duran bastants segles.

La meliponicultura no només és interessant per la producció de mel o cera. Aquestes abelles tenen potencial com pol·linitzadores naturals entre altres aspectes.