[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mekong - Viquipèdia

Mekong

De Viquipèdia

[edita] Etimologia

El riu Mekong al seu pas per Luang Prabang prop de la frontera amb Tailàndia
El riu Mekong al seu pas per Luang Prabang prop de la frontera amb Tailàndia
El curs i la conca del Mekong
El curs i la conca del Mekong

El riu Mekong rep el nom de la contracció de les paraules tailandeses Mae Nam Khong. Si bé aquesta és la denominació més coneguda, cal tenir en compte que a cadascun dels països que travessa rep un nom diferent: Lancang a la Xina, Ménom Khong a Laos i Mékōngk o Tonle a Laos.

[edita] Geografia

El riu Mekong neix a l'Himàlaia i mor al mar de Xina Meridional. Amb 4.350 quilòmetres és el riu més llarg del sud-est asiàtic.

El curs superior del riu, que transcorre per terres xineses, és salvatge. Com que ha de salvar un desnivell de 4.500 metres, hi ha salts d’aigua, pendents molt pronunciats, ràpids i gorges profundes.

La segona meitat del recorregut del riu ja és més tranquil, perquè només li cal baixar 500 metres. En aquest trajecte el riu fa de frontera entre Myanmar i Laos, i també entre Laos i Tailàndia. En aquest tram el riu també forma ràpids quan passa per Cambodja i salts d’aigua a Laos: el cabal que es precipita en aquestes cascades, conegudes amb el nom de cascades de Khone, és superior a qualsevol altre salt d’aigua del món. Quan arriba al Vietnam el riu es divideix en nou braços amb múltiples ramificacions, per la qual cosa forma un delta amb una extensió de 40.000 km2 i uns 320 quilòmetres de canals navegables.

[edita] L’impacte del Mekong en l’economia

El Mekong és fonamental per a l’economia del sud-est asiàtic, perquè proporciona aliment a uns cent milions de persones. Els immensos arrossars de la regió, enriquits pel llim que porta el riu, permeten fer tres collites l’any. No és estrany, doncs, que Tailàndia i el Vietnam siguin els majors productors mundials d’arròs. A més del cultiu, la pesca també és una activitat important. Cada any es capturen 1.300.000 tones de peix, entre els quals hi ha el peix gat, que està en perill d’extinció a causa de la sobreexplotació.

L’activitat humana que es desenvolupa als marges del riu és molt destacable. Pel riu hi transiten tot tipus d’embarcacions, des de transbordadors amb passatgers fins a vaixells de mercaderies.

Al llarg del Mekong hi ha ciutats importants, com la capital de Laos, Vientiane, que des de fa més de mil anys és famosa pels canals, les pagodes i les cases construïdes sobre pilons de fusta. Una altra ciutat important històricament és Luang Prabang, que primer va ser capital de l'estat tai-laosià i després va ser capital del regne de Laos fins a l’època colonial francesa. Phnom Penh, la principal ciutat de Cambodja, també està al costat del Mekong.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Mekong