[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maxil·lar inferior - Viquipèdia

Maxil·lar inferior

De Viquipèdia

Os: Maxil·lar inferior
Superfície externa de la mandíbula.
Superfície interna de la mandíbula.
Llatí mandibula
Gray subject #44 172
Precursor 1r arc branquial
MeSH Mandible

El maxil·lar inferior (o mandíbula) és un dels ossos de la cara, pla, imparell, central i simètric, en forma de ferradura. Està situat en la part inferior i anterior de la cara, constituint per si solament la mandíbula. L'estomatòleg (o odontòleg) és l'especialista encarregat d'estudiar la seva anatomia, estructura i processos patològics.

Presenta un cos horitzontal i dues branques ascendents verticals, situades a banda i banda del cos. És l'os més dens i prominent de la cara.

[edita] Cos

Presenta una vora superior o alveolar (margo alveolar), amb orificis per on neixen les arrels dentàries. En la seva part mitja presenta la símfisi mentoniana, línia d'unió de les dues hemimandíbules o hemiarcades, que s'ossifica en el primer o segon any de vida. Al llarg d'aquesta línia hi ha diverses crestes d'ossificació que constituïxen la protuberància mentoniana. A l'altura del segon premolar de cada costat es troben els orificis mentonians, punt d'entrada de vasos i nervis. En la seva cara externa presenta un solc denominat línia oblíqua externa. En la cara interna o lingual del cos es troben unes rugositats denominades apòfisis geni, que són el punt d'inserció de diversos músculs de l'orofaringe (múscul genioglós, múscul genihioïdal...), i altre solc denominat línia obliqua interna o milohioïdal (punt d'inserció del múscul milohioïdal, o sòl de la boca).

[edita] Branques

Parteixen de les extremitats posteriors del cos cap a la zona superior, formant un angle d'uns 15º, denominat angle mandibular o gonion. Cada branca, en la seva part superior, presenta dos processos, un anterior denominat apòfisi coronoide, que serveix d'inserció per al múscul temporal. El còndil es troba recobert per fibrocartílag i s'articula amb la fossa mandibular (o cavitat glenoïdal) de l'os temporal, formant l'articulació temporomandibular, situada per davant del canal auditiu extern.

[edita] Vegeu també