[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Matlatzinca - Viquipèdia

Matlatzinca

De Viquipèdia

Els matlatzinques són un poble indígena de Mèxic que habita a la comunitat de San Francisco Oxtotilpan, de l'estat de Mèxic. El terme "matlatzinca" és la designació que els asteques van utilitzar per referir-se a aquest poble, i en nàhuatl significa "els senyors de la xarxa" o "els que fan xarxes", dels arrels matlatl, "xarxa", zintil, pronom de reverència, i catl el gentilici.

La cultura pre-hispànica dels matlatzinques era molt desenvolupada i llur territori s'estenia als estats de Michoacán, Guerrero i segons alguns historiadors fins a Sinaloa, al nord. No obstant, llur cultura va decaure, i van ser conquistats pels asteques. El poble ha sofert una enorme desintegració al llarg del temps, i avui dia només sobreviuen 3.005 individus, la major part dels quals viuen a la petita comunitat de San Francisco de l'estat de Mèxic i uns pocs han emigrat al Districte Federal. Es dediquen principalment a l'agricultura, la ramaderia i l'explotació forestal.

La llengua matlatzinca (ISO: mat) pertany a la branca de l'otomangue i a la família matlatzinca. La major part dels joves ja no parlen la llengua i per tant es considera que està en perill d'extinció.

[edita] Enllaços externs