[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Materials petris - Viquipèdia

Materials petris

De Viquipèdia

Els materials petris són materials de composició molt variada, durs, sòlids i compactes, gairebé inalterables amb el pas del temps. Són els més usats des de les construccions primitives fins a les actuals.

Hi ha pedres naturals que, un cop extretes de les pedreres, es poden fer servir en la construcció després de sotmetre-les a diversos processos o tractaments, com poden ser la neteja, el poliment, el tallat, l’esculpit, el picat, el garbellament, etc..., que no n’alteren les propietats ni les característiques originals.

Alguns materials petris s’extreuen en grans blocs que es transformen en peces que es poden utilitzar amb facilitat, com és el cas de la pissarra, el granit, el marbre, etc. Altres, com ara la sorra i les graves, formen conjunt de materials petris que en la construcció s’anomenen àrids i que es fan servir barrejats i pastats amb aglomerats per a fer morters, formigó, paviments, etc. Els àrids, especialment la sorra, s’extreuen dels llits dels rius, les rieres i els torrents. Altres tipus d’àrids , com la grava, s'obtenen més o menys grossos quan es tritura i es garbella la pedra. Aquest tipus de materials es classifiquen i s’anomenen segons la seva mida.

Hi ha dos tipus de materials petris: els naturals i els transformats. Exemples de naturals poden ser: el granit, el marbre i la pissarra. Exemples de transformats: el guix, la calç i el ciment.