[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mascalbó - Viquipèdia

Mascalbó

De Viquipèdia

Mascalbó fou un antic terme rural de Tarragona que es va incorporar a Reus el 1591, i esta situat prop del Barranc de Porpres, en direcció de Reus a Salou.

L’arquebisbe de Tarragona Hug de Cervelló va donar les terres a un tal Calbó el 1169; ja llavors hi havia un mas que devia ser el Mas de Porpres i que fou el lloc de naixement de Sant Bernat Calbó (1180-1243), mas que mas tard fou reanomenat Mas Calbó (apareix el nom cap el 1298 ja referit al mas i a les rodalies). El 1299 la senyoria, amb castell i jurisdicció pròpia, pertanyia a Guerau Calbó, però el segle XIV la propietat es va dividir. El 1377 va ingressar a la Comuna del Camp on va romandre fins el 1476. El 1391 el rei Joan I va vendre els seus drets al Arquebisbe de Tarragona Vallterra. Galzeran de Canyelles va construir-hi una capella el 1401. El 1411 la justícia depenia de Vila-seca, i la capella depenia també de la parròquia de Vila-seca. A meitat del segle XV pertanyia a la família Sacirera que la va mantenir fins el 1591 quant al morir Jaume Sacirera la seva vídua Elisabet va vendre el castell, el moli, la premsa d'oli, el forn, el domini i la senyoria i terres al comú de Reus. El 1773 el terme depenia de Reus també religiosament. El 1805, per obtenir el permís per fer el canal de Reus a Salou, el títol de senyor (baró) de Mascalbó va ser donat al primer ministre espanyol Godoy però reservant-se la propietat de cases i terres. El 1839 cases i terres es van vendre per finançar la construcció del Mercat de Reus.

El terme de Rubió, que es va donar a poblar abans del 1169, es va incorporar a Mascalbó o Porpres mes tard. També s’esmenta que el Batlle del terme de Porpres ho era també de La Boella.

El Mas encara es conserva però ha estat reformat algunes vegades. La capella, que havia estat tancada, es va reobrir el 1943.