[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marsiabes - Viquipèdia

Marsiabes

De Viquipèdia

Marsiabes (Marsyabae, Μαρσυαβαί) fou una ciutat dels ramanites (rhamanitae) d'Aràbia, que fou el lloc mes llunyà al que va arribar l'expedició de Eli Gal (Aelius Gallus) que la va assetjar durant sis dies però es va haver de retirar per manca d'aigua.

L'expedició va sortir de Cleopatris (abans Arsinoe) i als 15 dies va arribar a Leuce Come (Λευκὴ κώμη), encara al país dels nabateus on van haver de passar l'estiu i el hivern per una epidèmia. A la primavera següent van passar pel territori d'Aretes, un vassall o aliat d'Obodas, el rei dels nabateus a l'època, país que van creuar a camell en 30 dies, tot i que el guia Syllaeus procurava obstaculitzar l'avanç; van arribar llavors a un país anomenat Ararena (Ἀραρηνή), governat pel xeic Sabus. Aquest país el van creuar en 50 dies ja que no tenien guia, i van arribar a la ciutat d'Agrani (Ἀγρανοί), cap d'un país pacífic i comerciant que van creuar amb 6 dies i van arribar a un riu on van lliurar una batalla en la que van matar deu mil àrabs i només van perdre dos homes, conquerint la ciutat d'Asca (Ἄσκα) i després la d'Athrulla (Ἄθρουλλα), i entrant al país dels marsyabae (marsiabes, la capital es deia igual) i dels rhamanitae (ramanites) governat per Ilasarus. De allí es van haver de retirar per manca d'aigua retornant per una ruta mes curta cap a Anagrama (on van arribar en 9 dies), després a un lloc anomenat Set Pous (Ἑπτὰ φρέατα), on van arribar amb 11 dies, seguint cap a Chaalla (Χάαλλα) i Malotha (Μαλόθα), aquesta a la riba d'un riu, i després a un desert i a Nera o Negra Come (Νερὰ κώμη), a la vora del mar, al país d'Obodas, rei nabateu.

El retorn es va fer en 60 dies mentre l'anada es va fer en 6 mesos. A Nera van embarcar cap a Myos Hormus (Μυὸς ὅρμος) on van arribar als 11 dies.

Plini mes breument esmenta que Gal va destruir ciutats com Negra, Amnestrum, Nesca, Magusa, Tammacum, Labecia, Mariaba (Marib?) i Caripeta, el punt mes llunyà.