[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Eugènic - Viquipèdia

Marc Eugènic

De Viquipèdia

Marc Eugènic (Marcus Eugenicus) fou un escriptor eclesiàstic, germà de Joan Eugènic. Era grec i durant la seva joventut fou mestre i retòric però aviat va ascendir dins a l'església i el 1436 va substituir a Josep com arquebisbe de Efes.

El 1438 va acompanyar a l'emperador Joan VIII Paleòleg al concili de Florència, i hi va prendre part activa, representant la seva diòcesi i als patriarques de Jerusalem i Antioquia, i va defensar els interessos de les esglésies orientals contra el desig de l'emperador que volia reunificar les dues esglésies per rebre suport contra els otomans.

Inicialment fou derrotat en eloqüència pel cardenal Julià, però després, aliat a Bessarió, va posar en joc tota la seva eloqüència i es va fer seu el concili. Finalment els decrets d'aquest no foren satisfactoris per l'església oriental ja que responien als desitjos de l'emperador d'unir les dues esglésies, i es va negar a signar-los.

Al retorna a Constantinoble fou rebut amb entusiasme pel poble. Va morir el 1447 i la unió mai efectiva de les dues esglésies es va trencar. Va deixar encarregat a Georgius Scholarius, d'oposar-se a la unió amb els llatins.

Obres seves foren:

  • 1. Carta a l'emperador Paleòleg
  • 2. Una circular dirigida a la cristiandat
  • 3. Un tractat sobre temes litúrgics
  • 4. Una professió de fe
  • 5. Una segona carta a l'emperador Paleòleg