[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Atili Règul (cònsol 227 i 217 aC) - Viquipèdia

Marc Atili Règul (cònsol 227 i 217 aC)

De Viquipèdia

Marc Atili Règul (Marcus Atilius M. F. M. N. Regulus) fou un magistrat romà fill de Marc Atili Règul (cònsol 267 i 256 aC) (Marcus Atilius M. F. L. N. Regulus).

Fou cònsol el 227 aC per primera vegada, junt amb Publi Valeri Flac, però no va participar en cap endevinament important. Fou cònsol la segona vegada el 217 aC ocupant el lloc de Gai Flamini que havia mort a la batalla del llac Trasimè i va fer la guerra contra els samnites amb el seu col·lega Servi Gemine; al final del seu període el seu imperium fou prorrogat doncs encara no s'havien elegit els nou cònsols, fins que foren elegits Emili Paule i Terenci Varró.

Llavors Règul va tornar a Roma segons Tit Livi, però Polibi diu que va romandre amb els nous cònsols i va morir a la batalla de Cannes (216 aC); segurament la primera noticia és la correcte ja que consta que un Marc Atili Règul fou triumviri mensarii el 215 aC i censor el 214 aC (amb Publi Furi Filó); com a censor va reduir a eraris a tots els que havien volgut sortir de Roma després de Cannes, als que després de ser presoners dels cartaginesos havien pogut anar a Roma temporalment sota paraula d'honor de tornar i no ho havien fet, i en general als que no s'havien volgut allistar sense causa prou justificada; al final de l'any un dels tribuns que entrava en ofici, Metel, que havia estat reduït a erari pels censors, va provar de portar als dos censors a judici davant el poble, però la proposta fou vetada per altres tribuns. Furi Filó va morir al començament del 213 aC abans de celebrar la purificació del lustrum, i Règul, com era habitual en aquestos casos, va deixar el càrrec.