[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maoisme - Viquipèdia

Maoisme

De Viquipèdia

El maoisme és una variant del marxisme-leninisme desenvolupada a partir del pensament i ensenyaments de Mao Zedong, dirigent de la Xina i del Partit Comunista Xinès a partir de 1959.

El Partit Comunista Xinès no utilitza mai el terme maoisme, sinó "Pensament de Mao Zedong", per referir-se a la doctrina de Mao. Fora de la Xina, molts grups "maoistes" s'han declarat "marxistes-leninistes"; d'altres, s'han declarat "marxistes-leninistes-maoistes", o simplement "maoistes".

A la Xina, el Pensament de Mao Zedong forma part de la doctrina oficial del Partit Comunista, tot i que en els darrers anys s'hi ha fet un gran nombre de reformes econòmiques, i s'ha introduït en la pràctica una economia de mercat.

Fora de la Xina, els partits que es declaraven maoistes o seguidors de les tesis de Mao van ser nombrosos als anys 60 i 70, però avui en queden pocs. Els més notables són el Partit Comunista del Nepal (maoista), Sendero Luminoso al Perú, i el Nou Exèrcit del Poble a les Filipines.

En general, el maoisme segueix les tesis comunistes anteriors al "revisionisme" de Nikita Khruixtxov. El maoisme es basa en una revolució de base camperola, modelada en l'experiència xinesa. La primera fase es basa en una guerra de guerrilles a les àrees rurals, que hauria de progressar fins a una guerra convencional i l'accés al poder. El maoisme insisteix que, fins i tot després del triomf de la Revolució, cal estar amatent a reprimir els elements burgesos que puguin ressorgir en la societat i al mateix Partit Comunista. La teoria maoista es va condensar en el Petit Llibre Vermell de Mao, d'estudi obligatori a la Xina en època de Mao, però també molt popular a Europa en aquella època.

[edita] Enllaços externs