[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mani Pomponi Mató - Viquipèdia

Mani Pomponi Mató

De Viquipèdia

Mani Pomponi Mató (Manius Pomponius M'. F. M'. N. Matho) fou un magistrat romà. Era fill de Mani Pomponi Mató i germà de Marc Pomponi Mató (cònsol).

Fou cònsol el 233 aC junt amb Quint Fabi Màxim Verrugòs, i va fer la guerra contra els sards sobre els que va obtenir la victòria per la qual se li van concedir els honors del triomf. No obstant els sards es van tornar a revoltar i el 231 aC el seu germà Marc tornava a lluitar a l'illa.

El 217 aC fou magister equitum del dictador Luci Veturi Filó I, i el 216 aC fou pretor, que en aquestos anys participaven activament a la guerra contra els cartaginesos, però no obstant va rebre la jurisdictio inter cives Romanos et peregrinos, sense cap comandament militar. Després de Cannes, junt amb el pretor urbà, va convocar al senat a la Cúria Hostília per veure que s'havia de fer.

El 215 aC fou propretor de la Gàl·lia Cisalpina, comandament que li fou prorrogat el 214 aC segons Tit Livi que deixa entendre que el 215 aC no hi havia anat per manca de soldats.

Va morir el 211 aC sent un dels pontífexs