[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mafalda de Portugal i de Barcelona - Viquipèdia

Mafalda de Portugal i de Barcelona

De Viquipèdia

Mafalda de Portugal i de Barcelona ( v 1200 - Amarante, Portugal 1256 ), infanta de Portugal i reina consort de Castella (1215-1216).

Taula de continguts

[edita] Orígens familiars

Filla del rei de Portugal Sanç I i de la seva muller Dolça de Barcelona, i germana per tant del rei Alfons II de Portugal.

[edita] Núpcies

El 1215 es va casar amb Enric I de Castella, però per la gran joventut dels dos el matrimoni no fou consumat i el Papa Innocenci III l'anul·là l'any següent.

[edita] Vida política

A la mort de Sanç I de Portugal, Mafalda havia de rebre, segons les disposicions testamentàries del pare, el castello de Seia, amb la porció restant del terme municipal, i de totes las rendes produïdes allà, podent utilitzar el títol de reina.

Això va generar una lluita amb el seu germà Alfons II de Portugal, que desitjant centralitzar el poder, va obstaculitzar la princesa-reina per rebre els títols i els drets que tenia. De fet Alfons II va témer que això mateix podria passar amb les seves altres germanes, Sança i Teresa, i per tant als eventuals hereus d'aquestes creant així un problema de sobirania del rei de Portugal i que gairebé podria dividir el país.

Una bona part dels nobles portuguesos es van posar a favor de Mafalda i les seves germanes contra Alfons, però aquests van acabant sent derrotats. A la mort d'Alfons II, el seu fill Sanç II de Portugal va concedir a les seves ties algunes terres i castells però les va fer renunciar al títol de princesses-reines de Portugal per arribar a la pau definitiva el 1223.

[edita] Vida religiosa

Finalment Mafalada, així com les seves germanes, es feren monges cistercenques, i va fundar l'Abadia d'Arouca. L'1 de maig de 1256 Mafalda morí al Monestir de Rio Tinto, a Amarante. Quan el seu cos volgué ser traslladat fins a Arouca, el trobaren incorrupte, cosa que generar una forta devoció entorn de la infanta portuguesa.

El 27 de juny de 1793 va ser beatificada pel Papa Pius VI, acompanyant així a les seves germanes Teresa i Sança, ja declarades beates des de l'inici del segle XVIII. La seva festivitat és celebrada el dia 2 de maig per l'Església Catòlica.