[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Mètodes químics - Viquipèdia

Mètodes químics

De Viquipèdia

Fusió
Podeu col·laborar amb la Viquipèdia fusionant aquest article amb Reacció química.

El canvi químic o reacció química és el que té lloc quan s'altera la naturalesa de la matèria, és a dir, a partir d'unes substàncies inicials (reactius) se n'obtenen unes altres de distintes (productes). La combustió de l'etanol és una reacció química en la qual l'etanol reacciona amb l'oxigen de l'aire, i es formen dues substàncies noves: aigua i diòxid de carboni.

  • A temperatura ambient, els xocs entre les molècules de l'etanol i les d'oxigen de l'aire no poden trencar els enllaços entre els àtoms.
  • La calor de l'encenall provoca que les molècules pròximes a la flama xoquin amb més energia i es trenquin els enllaços. Els àtoms es recombinen per produir aigua i diòxid de carboni.
  • La reacció que s'ha iniciat genera més calor i el procés continua fins que no queda més etanol.

Un canvi químic fàcil d'observar es produeix quan talles una poma i la deixes exposada a l'aire. En uns quants minuts, la superfície de la fruita s'enfosqueix perquè algunes de els substàncies que la formen reaccionen amb l'oxigen de l'aire i es transformen en altres de noves. Podem retardar-ne l'enfosquiment si humitegem la superfície que hem tallat amb suc de llimona. La vitamina C que hi ha al suc de llimona és un antioxidant natural.