[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Luna (Etrúria) - Viquipèdia

Luna (Etrúria)

De Viquipèdia

Luna (Λούνα) fou una ciutat d'Etrúria, a l'esquerra del riu Macra a poca distancia de la seva desembocadura i per tant prop de Ligúria, però hi ha discrepàncies si era ciutat etrusca o lígur. Plini l'esmenta com la primera ciutat d'Etrúria i també la situen a Etrúria Estrabó i Claudi Ptolemeu. Pomponi Mela l'assigna en canvi a Ligúria. Quant el riu Macra va ser convertit en límit entre les dues regions, Luna va quedar dins Etrúria però anteriorment, quant els romans van arribar a la zona, eren el lígurs el que la dominaven. Livi diu que fou etrusca abans de pertànyer als lígurs, però de moment no s'hi han trobat restes etrusques.

Els romans dirigits per Domitius Calvinus la van ocupar als lígurs però la data no es esmentada i no es pot fixar amb certesa. El primer que es sap cert es que s'hi va establir una colònia el 177 aC però també amb això hi ha discrepàncies ja que podria ser colonia lucam en lloc de colonia lunam. Els pisans es van queixar el 169 aC de les usurpacions dels colons romans per lo que els dos districtes devien ser veïns.

La colònia no va prosperar i a la guerra civil al segle I aC estava en plena decadència; va rebre un cos de colons de refresc amb el segon triumvirat però no va augmentar i era una petita ciutat segons Estrabó. No apareix esmentada específicament durant l'Imperi romà però apareix als itineraris del segle IV i també es esmentada lateralment per Plini el Vell, Claudi Ptolemeu i Rutili, i s'ha trobat alguna inscripció.

El seu vi era considerat molt bo, però la seva fama va derivar de les seves pedreres de marbre blanc, conegut per marbre de Carrara, però que encara era de superior qualitat i que es va usar a Roma a partir d'August.

Fou saquejada pels normands el 857 però no destruïda, però al segle XIII ja estava completament en runes.

Es conserven vestigis de l'amfiteatre, de un edifici semicircular potser un teatre, del circ, una piscina i fragments de columna, pedestals etc.. Les ruïnes son a uns 5 km al sud de la moderna Sarzana i a menys de 2 km de la mar.

Per el seu port, vegeu Portus Lunae