[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Los Palacios y Villafranca - Viquipèdia

Los Palacios y Villafranca

De Viquipèdia

Coordenades: 37° 09′ 36″ N 5° 55′ 25″ O

Important: Aquesta pàgina és sospitosa de no respectar la neutralitat del punt de vista. Fins a la desaparició d'aquest advertiment, el seu contingut no ha de ser considerat objectiu. Vegeu la pàgina de discussió per a una major informació.

Los Palacios i Villafranca és una localitat de la província de Sevilla. A l'any 2006 comptava amb 35.225 habitants. La seva extensió superficial és de 114 km² i té una densitat de 368,42 hab/km². Es troba situada a una altitud de 8 metres i a 22 kilòmetres de la capital de la província, Sevilla.

Taula de continguts

[edita] Història

El poble neix com a resultat de la unió de dos petits pobles anomenats Los Palacios i Villafranca de la Marisma.

El primer restà sota domini de Don Rodrigo Ponce de León y el segon fou Villa que obtingué la categoria de Franca al segle XVI.

[edita] Denominacions antigues del poble

El municipi de Los Palacios s'anomenà Al-Mudeyne (que significa "el castell") durant el període d'ocupació musulmana, així com Villafranca rebé el nom d'Anevel.

Al 1836 els dos municipis acabaren firmant el pacte d'unió que s'ha mantingut fins als nostres dies, gràcies principalment a l'església que han compartit ambdues poblacions des de gairebé sempre, la de Santa María la Blanca, tot i que estaven separats per l'anomenat "Arroyo de la Raya".

Després de la unió, el poble s'anomenà Villafranca y Los Palacios, denominació que es mantingué fins al desembre de 1986, en què no es va fer sinó canviar l'ordre dels noms en un ple de l'Ajuntament, amb la qual cosa passa a anomenar-se Los Palacios y Villafranca, que és com coneixem la localitat avui en dia.

[edita] El poble en l'actualitat

Los Palacios y Villafranca és un municipi amb importants perspectives de futur, tot i que la base de la seva economia segueix sent el sector primari (principalment agricultura i ramaderia).

Els cultius més productius són el vinícola, l'hortofrutícola i sobretot, el cotó conreat al poble i a la pedania de "El Trobal" (que juntament amb Maribáñez i Chapatales forma el nucli del poble), el qual és de reconeguda fama. En l'àmbit de la ramaderia,cal destacar la gran quantitat de cavalls, fent justícia d'alguna manera al sobrenom que va rebre la localitat de "doma vaquera"

En perspectives generals, el poble confia a fer augmentar la importància del sector serveis, sense descuidar la indústria, que disposa de tres polígons al poble, anomenats El Muro, El Pradillo i Santa Lucía, i els pròxims que es crearan a les pedanies de Maribáñez i El Trobal.

[edita] Llocs d'interès

A continuació els mostrem alguns elements del patrimoni cultural i artístic del municipi de Los Palacios y Villafranca són:

-L'església de Santa María la Blanca, amb una torre molt característica i una cúpula en forma de mitja taronja, situada al punt més alt del terreny.

-Capilla de los Servitas. Hi trobem les imatges del Santísimo Cristo de la Misericordia i Nuestra Señora de la Soledad.

-Capilla de San Sebastián. Fou la única que tingué Villafranca durant molts segles. Conté les imatges de Sant Sebastià, patró de la vila, Cristo de la Vera Cruz, Nuestro Padre Jesús Cautivo i Nuestra Señora de los Remedios.

-Capilla de la Almazara. De recent construcció, actualment hi trobem la imatge de la "borriquita", és a dir, l'entrada a Jerusalem de Jesús, i lamage de Nuestra Señora de los Ángeles, que des de 1994 comparteix el Diumenge de Rams de la localitat.

-Ajuntament: Establert el 1986 a la Plaça d'Andalusia del poble, alberga molts dels departaments des d'on es controla el poder municipal. L'alcalde és Antonio Maestre Acosta.

-Plaza de Abastos. Situa a la Plaça d'Espanya, és el centre important del poble. S'hi poden trobar una gran varietat d'establiments, a més de la resta de la plaça, d'interès general.

A més, també trobem altres espais que només es poden conèixer si donem un tomb pel poble, que tot i que són fàcilment reconeixibles, seria interessant conèixer-ne la història.

[edita] Festes d'interès

D'entre les festivitats més populars al municipi cal esmentar les dedicades als patrons de la localitat: Sant Sebastià el 30 de gener i Nuestra Señora de las Nieves el 5 d'agost. Anteriorment la festa major solia celebrar-se la primera quinzena d'agost, però a partir del 2005 la festivitat es traslladà a la darrera setmana del mes i principis de setembre. No menys important és la romeria en honor a Sant Isidre el diumenge al voltant del 15 de maig i les fires ramaderes i de la tapa que es celebren a l'abril. Una menció especial mereixen la Setmana Santa, que es celebra el Diumenge de Rams, Dimarts Sant, Dijous Sant i Divendres Sant, i el Nadal, que és amenitzat per les nadales cantades per diversos grups musicals, anomenats a la vila "campanilleros".

[edita] Com arribar a la vila

Per arriba a Los Palacios y Villafranca, cal prendre com a punt de partida la ciutat de Sevilla, situada a 25 quilòmetres de la vila, agafant per exemple, la Nacional IV, o bé la variant de l'AP-4. Si volen arribar mitjançant el transport públic, es recomana prendre la línia M134 de la companyia "Los Amarillos", el punt de partida del qual és l'avinguda de Portugal, prop de la universitat de Sevilla. En un període breu de temps, es podria crear línia de tren a la localitat. Si es desitja arribar a Los Palacios y Villafranca des d'una altra localitat de la província, cal agafar la N-IV passant prèviament per la localitat de Dos Hermanas. Caldrà seguir el mateix itinerari si el punt de partida és Cadis.