[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lomografia - Viquipèdia

Lomografia

De Viquipèdia

La lomografia és un fenomen fotogràfic de culte estès a nivell mundial. Fa referència a una càmera compacta de la marca LOMO, que té unes característiques molt peculiars.
És una camera totalment automàtica, d'alta sensibilitat, capaç de registrar color i moviment sense necessitat de flash i sense deformació.


Taula de continguts

[edita] Característiques

Les característiques que fan especial aquesta càmera són tres bàsicament:

[edita] Història de la lomografia

[edita] 1982: Naixement de la Lomo Kompakt

Els inicis ens situen a San Petersburg, a Russia. El general Igor Petroviwitsch Kornitzky i el camarada Michael Panfilowitsch Panfiloff decideixen copiar el disseny d'una mini camera japonesa, una Minox, amb la finalitat de produir-ne una gran quantitat per distribuir-la per a tot el poble soviètic. Panfiloff era el director d'una factoria soviètica d'armament i d'òptica LOMO. Deu el seu nom a la Unió d'Òptics i Mecànics de Leningrad (Leningrádskoje Optiko Mechanitschéskoje Objedinénie)

De fet la LOMO, en concret el model Lomo LC-A, és una còpia de la Minox, amb un objectiu que també és una còpia, en concret del Minotar 32 (distància focal 32mm, un gran angular mig). Així va néixer la L-CA. Es van produir i vendre milions de cameres. Durant els anys 80 aquesta va ser la típica camera del poble soviètic, dels vietnamites, cubans i habitants de la Alemanya Democràtica.

Segons el mite, l'utilitzaven els espies de la KGB per fotografiar plànols secrets i armes.

[edita] 1991: El descobriment.

El descobriment el protagonitzaren Matthias Fiegl y Wolfgang Stranzinger, uns estudiants vienesos que aprofitaven les vacances per visitar Txecoslovàquia (en procés de democratització). En aquest moment la L-CA començava el seu declivi. En el mercat ja es trobaven cameres barates d'origen asiàtic que li prenien el mercat. La L-CA només es trobava en cooperatives de velles escoles.

Els estudiants vienesos en compraren un parell com a diversió. Els primers rodets que van disparar pels carrers de Praga, i en rares ocasions miraven pel visor. Després de revelar els rodets de pel·lícula, ja a Viena, començaren les sorpreses: fotos enfocades i desenfocades, lluminoses, saturades i fresques, que transmetien sensació d'excitació explosiva.

[edita] 1992-93: La Societat Lomogràfica.

Després d'aquest primer contacte, amics, parents, coneguts i desconeguts volien posseir una LOMO, de manera que es van començar a importar de l'antic bloc soviètic de forma clandestina. Es va fundar a Viena la Societat Lomogràfica ( Lomographische Gesellschaft), amb la finalitat de transmetre el missatge de la lomografia a tot el món.

[edita] 1994-95: Llançament al món.

La primera exposició lomogràfica internacional fou al 1994 a Moscou i Nova York simultàniament. Es podien veure milers de fotografies sobre Nova York a Moscou i viceversa. Per aquells temps es va fundar la primera Ambaixada Lomogràfica a Berlín. Això va donar a les Lomoambaixades, punt de trobada on es realitzaven actes lomogràfics locals, tours lomogràfics ... Actualment n'hi ha més de 70 distribuïdes per 30 països. També té aquesta data el naixement de lomo.com, central des d'on es coordinava la comunicació lomogràfica.

[edita] 1996: Previsions per al futur.

El consorci rus havia aturat la fabricació de la L-CA. Això va obligar a la Societat Lomogràfica a mobilitzar-se per convèncer als responsables de la fàbrica LOMO i a Vladimir Putin, batle de San Petersburg, per tornar a reprendre la producció d'aquest model

[edita] 1997: Cap a endavant.

A partir d'aquí el fenomen creix a nivell accelerat. Es crea lomography.com, neixen lomoambaixades, es realitzen trobades internacionals, es produeixen nous models ( Action Sampler, la SuperSampler, la Pop9), campionats a nivell mundial, Lomolympics, publicació de llibres, tendes “Lomography Shop”...


[edita] Lleis de la Lomografia

  1. Porta sempre la camera amb tu.
  2. Utilitza-la de dia i de nit.
  3. Lomografiar no interromp la teva vida quotidiana, la posa en escena.
  4. Dispara des de la ma, no des de la cara.
  5. Apropat tot el que puguis al teu objectiu.
  6. No pensis
  7. Sigues ràpid.
  8. No és necessari saber el que tens al rodet.
  9. Després tampoc.
  10. No et preocupis per cap de les regles.

NO PENSIS, DISPARA!!

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Lomografia