[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lo Cartanyà - Viquipèdia

Lo Cartanyà

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...

Lo Cartanyà. La sèrie de TV3 Lo Cartanyà, que actualment compta amb 30 episodis realitzats, i que té una certa popularitat, narra les aventures i desventures de Vicent Cartanyà, la seva família i els seus amics (i d'altres personatges anecdòtics).

El personatge de Vicent Cartanyà, que dóna nom a la sèrie, representa un home molt sovint malhumorat, d'un cert talant autoritari i de poca broma, que sempre intenta (tot i que al final normalment no se'n surt) d'imposar la seva a la resta de membres del grup social que l'envolta. Però no obstant, en el fons és un bonàs i, en algunes ocasions, per la via del diàleg, acaba donant una certa raó als arguments de l'altre.

Però Lo Cartanyà no és l'únic personatge de pes de les seves aventures, doncs, com passa amb el Tintín, "els secundaris són poc secundaris" i, així, la Tilda, el Berdagí, l'Angawa i d'altres també formen part essencial d'aquestes "aventures casolanes".

Les aventures de Lo Cartanyà tenen com a aparent escenari un poble de Lleida, i els seus habitants parlen amb català nord-occidental (popularment anomenta lleidatà). Els escenaris més habituals de les seves peripècies són: el bar, la barberia, la casa de lo Cartanyà i la redacció del diari local, però en certes ocasions s'utilitza algun altre decorat.

Actualment Lo Cartanyà ha finalitzat la temporada, però és possible que torni a la televisió catalana.

[edita] Personatges principals de Lo Cartanyà.

Vicent Cartanyà (nom real: Xavier Bertran). Personatge central d'aquesta sèrie, a la qual li dóna nom. Actual presentador de l'emissora local "canal Inn", sota les ordres del seu superior Bardagí. De mal geni, molt autoritari, orgullós i pressumptuós, (però relativament dialogant si li saps tocar els seus interessos). Ell sempre es creu molt astut, però no sempre se'n surt amb la seva. Aconsegueix tenir una mica atreta a la Tilda, es fa respectar extranyament pel Berdagí, es sent una mica tens respecte a l'Angawa i es deixa mimar molt per sa mare.

Tilda (Mireia Aixalà). Noia molt independent i orgullosa, sempre disposada a fer la contra a qui se li oposi (tot i que ella tampoc sempre acaba guanyant). Ex-núvia del Cartanyà, sempre afirma que l'ha oblidat completament, però alguna cosa fa dubtar que la seva passió per ell estigui realment morta... Actualment està casada amb el Berdagí, però tampoc a ell li ho deixarà fàcil si ella s'hi vol oposar... Però, a la seva manera, és guapa i simpàtica, i es fa apreciar. És la responsable d'haver fet dir a lo Cartanyà una frase clàssica: "L'home casat ha de tenir la tita lliure...".

Bardagí (Cesc Casanovas). Noi de cert talent professional; simpàtic, més aviat inofensiu, és el clàssic 'pacífic' de la sèrie. És l'actual nuvi de la Tilda, amb la qual s'hi porta bastant bé, almenys en general... Encara que lo Cartanyà el tracta amb una mica de menyspreu, en Bardagí admira bastant al Cartanyà pel seu talent com a presentador; però malgrat les discrepàncies, lo Cartanyà l'aprecia una mica...

Bordonida (Eva Barceló). La cambrera del bar preferit de lo Cartanyà i els seus. És una dona una mica grunyona, però a diferència de lo Cartanyà, no té ambicions de manar sobre ningú i es limita a fer la seva feina. Es fa apreciar bastant per tothom, potser més per l'Anselmo, qui sembla mirar-la una mica amb ulls d'enamorat...

Anselmo (Carles Martínez). Company de la colla de lo Cartanyà. Igual que en Bardagí, és un simpàtic de la colla i es porta bé amb tothom; però (a diferència de lo Bardagí) aconsegueix ser molt amic del malhumorat Cartanyà (qui coneix de fa molt de temps). Home d'ideals republicans, té una "rivalitat ideològica" amb el seu molt amic Garretó.

Garretó (Jordi Figueras). El barber de lo Cartanyà. Malgrat ser un home de tendències d'ultradretes i una mica admirador de Franco, ell personalment és un home simpàtic, galant amb les dones, i molt bromista. És el castellanoparlant de la sèrie, malgrat que en alguna ocasió utilitza el català. Es fa apreciar en general per tothom, i, malgrat les discussions ideològiques una mica tenses que manté amb ell, és l'amic inseparable de l'Anselmo.

Maria Munt (Marissa Josa). És la mare de lo Cartanyà. Sempre fidel al seu fill, al qual manté molt mimat i protegit (potser una mica massa). Casada amb el Miquel, amb el qual li és (quasi sempre?) molt fidel. Encara que generalment és pacífica i "bonachona", va mantenir una certa rivalitat amb la que fou durant un temps l'esposa del Cartanyà (també la Tilda, no volent perdre l'apreci del malhumorat periodista, li feu una mica a l'esposa el paper de "cap de l'oposició"...).

Miquel Cartanyà (Carles Canut). És el pare de lo Cartanyà. Com la Maria, ell també tracta al seu fill "entre bolquers". Ell mateix hauria preferit que la Tilda fos la núvia de lo Cartanyà (en comptes de tenir-lo "solt" pel món). Respecta molt la seva esposa Maria i sempre li procura ser fidel, tot i que en el passat va tenir una o dues relliscades...

Angawa (Miquel A. Ripeu). Un bon home de raça negra, company de feina de l'emissora de canal Inn (junt amb Berdagí, Cartanyà i d'altres). Els seus origens són incerts: ell diu que és el nebot del tiet Patrocinio, però costa de creure que en Patrocinio tingués un nebot de raça negra... Encara que lo Cartanyà al principi el tractà amb uns certs aires de superioritat, com si fos ell un ignorant supí, amb el temps va imposar l'Angawa sobre el Cartanyà un cert respecte i una certa amistat. N'Angawa és simpàtic, sociable, galant amb les dones, d'una certa cultura i quasi sempre pacífic i, per aquest motiu, es fa apreciar per tothom (la Tilda i la Bordonida semblen tenir-li una mica d'admiració...).

[edita] Personatges anecdòtics de Lo Cartanyà.

També hi ha personatges anecdòtics a Lo Cartanyà que han de ser mencionats: el frare, l'esposa de lo Cartanyà, i d'altres.