[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Langile Abertzale Iraultzaileen Alderdia - Viquipèdia

Langile Abertzale Iraultzaileen Alderdia

De Viquipèdia

Enganxina de LAIA
Enganxina de LAIA

LAIA és l'acrònim de Langile Abertzaleen Iraultzarako Alderdia (que en euskera significa Partit per a la Revolució dels Treballadors abertzales). LAIA fou un partit polític del País Basc que va néixer durant l'època de la Transició i va desaparèixer a mitjans de la dècada dels 80. Laia és també el nom en basc d'una eina agrícola (en castellà laya).

LAIA era un partit d'ideologia abertzale i comunista. Va ser un dels quatre partits que van fundar la coalició Herri Batasuna en 1978. Mai es va inscriure en el registre de partits polítics participant en les eleccions a través de coalicions. El partit va ser fundat en 1974 a l'exili d’Iparralde per militants d’ETA que van veure la necessitat de crear un partit polític de caràcter obrer. En els seus orígens el partit es va caracteritzar per certa indefinició ideològica, pertanyent els seus membres a diferents corrents de el marxisme, trotskisme i fins i tot anarquisme.

En 1976 se celebra la II Assemblea del partit en la qual es va produir una escissió de LAIA en dos corrents. LAIA (bai) (si) i LAIA (ez) (no). La primera donava suport a l'alternativa KAS i la segona no. La primera corrent, que era majoritària, recuperaria temps més tard el nom de LAIA i quedaria integrada dintre de la coordinadora KAS. La segona corrent, passaria a dirr-se LAIAK i tindria una orientació àcrata

Com a membre de la coordinadora KAS boicoteja les primeres eleccions legislatives, així com la Constitució Espanyola a la que es va oposar frontalment.

En 1.977 en el III Congrés del partit la disputa es va deure al caràcter marxista-leninista que tenia el partit HASI que dirigiria KAS i que no coincidia amb la línia política de LAIA. En 1978 juntament amb HASI i altres partits d'esquerra nacionalista no pertanyents a KAS, com ESB i ANV fundà la coalició electoral Herri Batasuna. LAIA es mantindria dintre de la coalició dos anys per a abandonar-la a principis de 1980, juntament amb ESB. També va abandonar la coordinadora KAS. La raó de l'abandó d’Herri Batasuna va ser el caràcter preponderants que KAS havia pres en la coalició marginant als partits integrants, especialment LAIA i ESB, que eren partidàries de la participació d’Herri Batasuna en les institucions polítiques. Després de la seva sortida d’Herri Batasuna, LAIA va quedar com un partidari minoritari que crearia una nova coalició anomenada AUZOLAN, juntament amb LKI i Nova Esquerra, un grup escindit d’Euskadiko Ezkerra. AUZOLAN fracassaria en les eleccions de 1984 i tant la coalició com LAIA desapareixerien aquest mateix any.