[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

La ronda de nit - Viquipèdia

La ronda de nit

De Viquipèdia

La Ronda de Nit
Rembrandt, 1642
Oli sobre tela, 363 × 437 cm
Rijksmuseum, Amsterdam

La ronda de nit o La ronda nocturna (en holandès: De Nachtwacht) és una de les obres mestres més famoses del pintor holandès Rembrandt pintada entre el 1640 i el 1642. Aquesta és una de les joies de l'exposició permanent del Rijksmuseum d'Amsterdam, pinacoteca especialitzada en art holandès.

[edita] Títol

Tot i que el títol de l'obra com a La ronda de nit està històricament consolidat, el seu nom original va ser La companyia militar del capità Frans Banning Cocq i el tinent Willen van Ruytenburg. Aquest, que segurament fos el seu títol original, va ser descobert gràcies a la inscripció trobada en un esborrany preparatori:

« Esborrany de la pintura en la qual el jove Heer van Purmerlandt [1], com a capità, ordena al seu lloctinent, Heer van Vlaerderdingen [2], que es posi en marxa la companyia cívica.[3]  »

El quadre va ser anomenat al segle XIX Patrouille de Nuit [4] per la crítica francesa i Night Watch [5] per Sir Joshua Reynolds, d'aquí el nom pel qual se'l coneix popularment. L'origen d´aquest títol sorgeix d'una equivocació d'interpretació degut a que, en aquella època, el quadre estava tan deteriorat i enfosquit per l'oxidació del vernís i la brutícia acumulada, que les seves figures eren quasi indistingibles, i semblava una escena nocturna. Desprès de la seva restauració al 1947, on es va eliminar aquell vernís enfosquit, es va descobrir que el títol no s'ajustava a la realitat, ja que l'acció no es desenvolupava de nit sinó de dia, a l'interior d´un portaló en penombra al qual arriba un potent raig de llum que il·lumina intensament els personatges que intervenen en la composició.

[edita] Notes

  1. Heer van Purmerlant en Ilpendam era el títol nobiliari de Frans Banning Cocq, burgmestre d'Amsterdam a mitjans del segle XVII
  2. Willem van Ruytenburch va ser entre 1627 i 1652 Heer van Vlaerderdingen, Senyor de Vlaardingen, una ciutat d'Holanda Meridional
  3. De l'original en neerlandés: De jonge heer van Purmerland als Capitein geeft last aan zijnen Lietenant de heer van Vlaerdingen om sijn compaignie Burgers te doen marcheren.
  4. En català: Patrulla de nit
  5. En català: Ronda nocturna