[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Kitesurf - Viquipèdia

Kitesurf

De Viquipèdia

Kitesurfista
Kitesurfista

El kite surfing o kite surf, també conegut com kiteboarding, i alguns cops a Europa com flysurfing, és una modalitat de navegació que consisteix en l’ús d'un estel de tracció (kite, de l’anglès), que està subjecta a l'esportista (kiter) per 4 o 5 (rara vegada dues) línies, dues fixes a la barra, i les dues o tres restants passen pel centre de la barra i es subjecten al cos mitjançant un arnés, permetent lliscar sobre l'aigua mitjançant una taula dissenyada a tal efecte.

L'equip bàsic de kitesurf es composa de:

  1. Estel
  2. Barra de direcció
  3. Arnés
  4. Taula


I opcionalment pot incloure elements de seguretat i confort com:

  • Casc
  • Armilla (de flotació o contra impactes)
  • Neopré i escarpins

Taula de continguts

[edita] Iniciació

Per a començar amb aquest esport els experts recomanen fer un curs d'iniciació on ensenyen un primer contacte amb el material, i ja que es tracta d'un esport de risc, és necessari almenys unes normes bàsiques de seguretat i procediments de rescat que permetran resoldre situacions de trencament de material, caiguda de l'estel, etc. Aquest esport en mans inexpertes pot ser perillós, però ben practicat és un esport molt emocionant que desborda adrenalina.

En un curs d'iniciació, normalment hi ha una part teòrica de seguretat, finestra de vol, etc. i un altra part pràctica, que comença a la sorra amb un estel d'iniciació, on es pren contacte amb la força de l'estel en les diferents posicions de la finestra de vol i el seu comportament en funció de la velocitat. Procediment per a pujar i baixar i solta de l'estel. Es passa posteriorment a l'aigua i es practica el "bodydrag", desplaçament en l'aigua sense la taula. Aquesta tècnica permet recuperar la taula a l'aigua, després es practica el "waterstart" o sortida amb la taula des de l'aigua.

[edita] Seguretat

No es practica el kite amb vent de terra (el vent t'allunya de la platja). Existeixen llocs específics on amb vent de terra es pot navegar, com és el llevant en la platja de Valdevaqueros a Tarifa (Cadis).

L'equip bàsic conté diferents elements de seguretat. El tàndem estel-barra és el que més elements conté. En cas que bufi un vent massa fort amb el qual l'estel es pugui descontrolar i ens pugui arrossegar, la unió a l’arnés anomenada chickenloop té una anella de seguretat que permet soltar l'estel del cos. És només llavors quan actua la cinquena línia, opcional, que evita que l'estel s'allunyi i s'extravïi. Com hem dit al principi, a través de la barra passen unes línies, donant un marge perquè la barra pugui apropar-se més al cos o allunyar-se. Aquesta acció influeix lleugerament en l'estel fent-lo més o menys sensible al vent (captant més o menys vent), és de per si una mesura de seguretat, ja que es pot regular l'estel quan vénen ratxes fortes de vent. Els estels de dues línies no tenen aquest sistema, avui dia imprescindible (per això estan en desús). Finalment està la constitució de l'estel, que varia entre marques i models i el seu disseny pot aportar elements de seguretat.

En aquest esport, s'està innovant en seguretat, disseny i prestacions i donada la seva curta vida, cada any s'introdueixen nous elements.

[edita] Començaments

Encara que la pràctica d'aquest esport de manera estesa és molt recent, es té coneixement que des de molt antic a China Indonesia s'usaven estels per a arrossegar petites embarcacions. No és no obstant això fins el 1977 quan Gijsbertus Adrianus Panhuise patenta un sistema de navegació sobre una taula de surf traccionada per una espècie de paracaigudes, convertint-se així en el pare d'aquest esport. A Indonèsia és una cultura i un art, els dissenys són amplis i variats, en aquestes zones és on es troba la indústria de kiteboarding. També és un gran lloc per a entrenar i desenvolupar el material, això al costat de la mà d'obra barata i el desenvolupament industrial d'aquesta zona la situa com pionera quant al desenvolupament del Kiteboarding. Marques de renom com North Kiteboarding la utilitzen com seu central.

Habitualment, el primer pas del kitesurfing és volar l'estel en una posició neutral, en la qual l'estel està directament sobre el cap, de manera que l'estel no llença més que del pes del cos d'un mateix.

L'espanyola Gisela Pulido ha aconseguit, amb tal només 12 anys, ésser per tercera vegada campiona del món de la modalitat en el Kiteboard Pro World Tour femení.

El kitesurfer va unit a l’estel per unes línies fixades a un arnés
El kitesurfer va unit a l’estel per unes línies fixades a un arnés

Enllaços Kitesurf




Aquest article necessita traducció.

Aquesta pàgina està traduint-se de l'idioma English a partir de l'article Kitesurfing, raó per la qual pot haver-hi llacunes de continguts, errors sintàctics o escrits sense traduir.
Podeu col·laborar amb la Viquipèdia continuant amb la traducció des de l'article original. Si l'article roman sense traducció completa durant molt de temps, podrà passar al registre de pàgines per esborrar.



[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Kitesurf