[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jules Grévy - Viquipèdia

Jules Grévy

De Viquipèdia

Jules Grévy
Jules Grévy

François Paul Jules Grévy (Mont-sous-Vaudrey, Jura, Franc Comtat, 15 d'agost, 1813 - 9 de setembre, 1891) fou president de la Tercera República Francesa del 1879 al 1887.

Membre d'una família republicana, estudià dret i s'establí com a advocat a París el 1836. Durant la Revolució del 1848 fou comissari de la república i després diputat pel Jura. Va proposar que el càrrec de president de la república no fos escollit per vot popular, sinó nomenat per l'Assemblea Nacional, per tal d'evitar que Lluis Napoleó Bonapart (després Napoleó III) es progués proclamar emperador per vot popular. Això li va fer guanyar fama de sagacitat política, de manera que, quan tornà a la política el 1868, assolí càrrecs importants en el partit republicà.

Quan va caure el Napoleó III i es proclamà la Tercera República Francesa, fou nomenat president de l'Assemblea Nacional (1871-1876), fins que va dimitir com a protesta per la política en favor de la dreta que duia a terme el president. Quan Patrice Mac-Mahon, duc de Magenta va dimitir el 1879, fou escollit president per la unanimitat de tots els partits republicans. Durant el seu mandat guanyà fama de persona de reputació incontestable, però quan fou escollit per a un segon terme el 1885 va sortir a la llum un escàndol per tràfic de condecoracions del seu gendre Daniel Wilson (emparentat amb Jules Ferry). Tot i que no en fou acusat públicament dels fets, es produí una forta agitació popular i l'Assemblea Nacional el va obligar a dimitir el 1887. Fou substituït per Marie François Sadi Carnot i es retirà al seu poble natal, on va morir el 1891.

Precedit per:
Patrice Mac-Mahon, duc de Magenta
President de la República francesa
1879 - 1887
Succeït per:
Marie François Sadi Carnot