[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

José Eduardo dos Santos - Viquipèdia

José Eduardo dos Santos

De Viquipèdia

José Eduardo dos Santos
José Eduardo dos Santos

José Eduardo dos Santos (nascut el 28 d'agost del 1942 a Luanda) és l'actual President, Cap del Govern, i Comandant en Cap de les Forces Armades d'Angola.

El pare d'Eduardo era un treballador de la construcció. Mentre ell estava estudiant a l'escola, es va ajuntar al MPLA al 1956, començant així la seva carrera política. Degut a la repressió del govern colonial, Dos Santos es va exilar a França al 1961. Més tard es va traslladar a la República del Congo i des d'allà va col·laborar amb el MPLA, i aviat va esdevenir-ne el vice-president. Per continuar amb la seva educació es va moure, un altre cop, a l'antiga URSS on hi va rebre un títol d'enginyer de l'Institut Petrolífer i Químic d'Azerbadjan.

Al 1970 va tornar a Angola i es va ajuntar a l'EPLA (Exército Popular de Libertação de Angola), la branca militar del MPLA, esdevenint transmissor de ràdio a la segona regió política-militar del MPLA. El 1974 va ser promogut a sub-comandant del servei telecomunicacionss de la segona regió, i també va ser nomenat coordinador de política internacional del MPLA.

Després d'aconseguir la independència angolesa, els grups rebels del MPLA, UNITA i FNLA, van començar la Guerra Civil Angolesa que duraria 27 anys. Al començament de la guerra, dos Santos va ser nomenat president del MPLA i secretari de política internacional. Va ser substituït com a secretari al 1976.

Després de la mort del primer president d'Angola, Agostinho Neto a Moscou, dos Santos va ascendir a president, cap de les forces armades, i president del parlament el 1979 a través de les eleccions internes del partit.

Un tractat de pau va ser signat a Lisboa amb el líder de la UNITA, el Dr. Jonas Savimbi, el 1991. El tractat prometia que hi hauria eleccions lliures i integració de membres de la UNITA a les noves forces armades d'Angola, les FAA (Forças Armadas Angolanas). Com a prova de bona fe amb les potències estrangeres, el MPLA havia prèviament refusat la ideologia Marxista per a presentar-se a ell mateix com a partit de democràcia social.

Al 29 de setembre i 30 de setembre del 1992, es van produir les eleccions a Angola. Dos Santos va guanyar al Dr. Jonas Savimbi (49.5% vs. 40.7%), però com que cap candidat havia aconseguit el requerit 50% dels vots a la primera volta, es va convocar una segona volta de votació. Savimbi llavors va abandonar al·legant frau en el vot. Els observadors estrangers i l'ONU van declarar les eleccions com a inconcloses. A les eleccions parlamentàries el MPLA va guanyar el 54.7% del vot amb 129 dels 220 escons al parlament. La UNITA en va aconseguir un 34.1%, atorgant-los-hi 70 escons.

La retirada de Savimbi de la segona volta de les eleccions va atorgar a dos Santos molt del necessitat suport internacional. Els Estats Units van reconèixer Angola al 1993. Dos Santos, ara refusant les negociacions de pau, va començar ferotges accions militars contra la UNITA.

El 1999, dos Santos va guanyar un gran poder al parlament Angolès en esdevenir Secretari de Defensa.

El Febrer del 2002 el líder de la UNITA, Jonas Savimbi, va ser assassinat per les tropes de les FAA (Forcas Armadas do Angola - Forces Armades d'Angola). La ja debilitada UNITA es va rendir i va signar un tractat de pau unes setmanes més tard, acabant la Guerra Civil Angolesa.

En aquest curt període de pau, dos Santos ha signat importants contractes amb corporacions interessades en extreure petroli i diamants, ha controlat l'alta inflació i ha portat un creixement econòmic estimat del 24%. Tot i aquests avenços econòmics dos Santos ha fallat en combatre la corrupció governamental, reconstruir infraestructures públiques, fer un esborrany de nova constitució, o reduir el control sobre la premsa. Encara que els recursos naturals d'Angola són uns dels més rics del món, l'ONU considera Angola un dels països més pobres.

Dos Santos va anunciar el 2001 que es retiraria a les properes eleccions presidencials. No obstant, al desembre del 2003, va ser reelegit com a cap del MPLA, i és força evident que serà el candidat del partit a les properes eleccions presidencials. Es pensava que aquestes es celebrarien al 2006, i llavors que podria ser succeït el 2007, però el desembre del 2006 es va anunciar que les properes eleccions presidencials se celebrarien al 2009.

Al novembre del 2006, dos Santos va ajudar a fundar l'Associació de Països Africans Productors de Diamants. És una organització d'aproximadament 20 nacions Africanes fundada per promoure la cooperació mercantil i les inversions estrangeres a la indústria africana de diamants.