[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jordanes - Viquipèdia

Jordanes

De Viquipèdia

Jordanes (Iordanis) o Jornandes va ser un historiador llatí del segle VI. Segons el Codex Ambrosià el nom era Jordanes, però apareix també a altres fonts com Jornandes.

Fou un historiador de més renom que mèrit, degut a la importància de la seva obra principal al ser quasi be l'únic que va tractat la historia dels gots. La credulitat de l'autor i la seva manca de coneixements, fa que l'obra no sigui acurada.

Va viure al segle VI en temps de l'emperador Justinià I però la data de naixement i mort no es coneixen. Era parcialment got, fill d'Alanovamuthis i net de Pèria (aquest avi fou notari o secretari privat de Candax, rei dels alans). Jordanes també va exercir el càrrec de notari o secretari amb el rei dels alans; es va fer cristià i va agafar els hàbits i va arribar a bisbe a Itàlia (suposadament a Ravenna, però el seu nom no apareix a "Vitae Episcoporum Ravennatium " escrit per Agnellus al segle IX).

És autor de dues obres en llatí:

  • La principal és De Getarum (Gothorum) Origine et Rebus Gestis o De origine actibusque Getarum (L'origen i fets dels gots), sovint coneguda com a "Getica" que és l'única font que es conserva on s'explica l'origne dels pobles dels gots que van ocupar les costes del Mar Bàltic i que es van estendr al Sud fins al Mar Negre, formant un nou imperi i una nova llengua, el gòtic, fins que van se derrotats pels huns i es van dispersar per tot Europa i fins a la seva submissió per Belisari el 541 i alguns fets una mica posteriors. Segons ell mateix diu a la dedicatòria del llibre, la seva obra era un extracte de la Història dels gots en dotze volums escrita pel senador Cassiòdor amb alguns afegits d'autors romans i grecs.
  • La segona és De Regnorum ac Temporum Successione, una historia dels fets més importants entre la creació del mon i la victòria de Narsès el 552 sobre el rei ostrogot Teodat .