[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Rafart i Roldán - Viquipèdia

Joan Rafart i Roldán

De Viquipèdia

Raf és el pseudònim de l'autor d' historietes Joan Rafart i Roldán (Barcelona, 1928-1997), qui va utilitzar també altres pseudònims menys coneguts com Dino o Roldán.

Inicia la seva carrera en els anys cinquanta en la sèrie d'aventures El Zorro. Aviat abandona l'estil realista als seus treballs i es concentra en el seu estil més humorístic. Comença a col·laborar en la revista La Risa amb les següents sèries:

  • La vida aborregada de Borrego (1952)
  • Levy Berzotas (1953)
  • Sherlock Gómez (1958)
  • Mr. Cha-cha-cha, Director de Cine (1958)

En aquesta època col·labora també amb TBO signant els seus treballs com Roldán.

Els seus treballs més coneguts són els que realitza per a l' Editorial Bruguera a partir de 1957. Entre 1957 i 1959 col·labora en diverses revistes d'aquesta editorial, com El DDT, Pulgarcito i Tio Vivo, a les quals aporta, d' entre altres, les següents sèries:

  • Campeonio (1957)
  • Doña Lío Portapartes, señora con malas artes (1958)
  • Don Pelmazo Bla, bla, bla... y las mil latas que da (1959)

En 1959 Raf deixa Bruguera i realitza treballs per a agències internacionals, que es publiquen en diversos països d' Europa i Hispanoamérica. En 1965 torna a publicar a TBO com Roldán creant a Don Jerónimo, jefe de cocina. A finals dels seixanta, torna a col·laborar a les revistes de Bruguera. En aquesta segona etapa destaquen:

  • Doña Tecla Bisturín, enfermera de postín (1968)
  • Flash, el fotógrafo (1969)
  • Manolón, conductor de camión (1969)

En aquesta època, el seu personatge més destacat és sens dubte Sir Tim O'Theo (1970), historieta que parodia tant la novel·la policíaca com les rareses del caràcter britànic. És el treball més reeixit i recordat de Raf.

A partir de l'any 1986 col·labora amb la revista Guai! amb la sèrie Mirlowe y Violeta, també parodia de novel·les policíaques, i per a la revista TBO. Per a la revista d' historietes de terror Creepy crea la sèrie paròdica Zomby y el gato, amb guions d'Antonio Segura. En aquesta època s'inicien també els seus treballs per als setmanaris satírics El Jueves i Puta Mili, bàsicament amb les sèrie La fragata capadora i Coñas marineras, orientades a un públic adult.

En 1992 va rebre el Gran Premi de el Saló del Còmic de Barcelona, pel conjunt de la seva obra.

Va Continuar col·laborant amb revistes d' historieta fins a la seva mort, el 13 d'octubre de 1997.