[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Pons Álvarez - Viquipèdia

Joan Pons Álvarez

De Viquipèdia

Joan Pons Álvarez (Ciutadella de Menorca, 8 d'agost de 1946) és un baríton dramàtic menorquí.

Joan Pons és reconegut mundialment com un dels principals barítons dramàtics del nostre temps. Va néixer a Ciutadella de Menorca, va guanyar l'atenció mundial al desembre de 1980 quan va obrir la Temporada de la Scala de Milà en el paper protagónico de Falstaff en la producció de Giorgio Strehler, sota l'adreça de Lorin Maazel. Va tornar a la Scala un mes més tard per a fer el seu debut -igualment aclamat- com Tonio en la producció de I Pagliacci de Franc Zefirelli. Des de llavors canta regularment a la Scala, havent interpretat obres com Tosca, La Traviata, La Fanciulla del West, Gianni Schicci, Cavalleria Rusticana, etc.

Al llarg de la seva carrera, Joan Pons ha cantat regularment en les més prestigioses companyies d'òpera del món, incloent l'Òpera Estatal de Viena, Covent Garden de Londres, La Bastilla de París, l'Òpera Estatal de Bavaria, Hamburg, Munich i Zurich, El gran Teatre del Liceu de Barcelona, El Teatre de la Zarzuela de Madrid, el Teatre Real de Madrid, les Òperes de Roma i Florència, el Teatre La Fenice de Venècia, el Teatre Communalle de Bolonya, el Teatre Regi de Parma, la Sorra de Verona, les Termes de Caracalla, etc. Va fer el seu debut en el Metropolitan Opera House de Nova York en 1983 amb El Trobador i des de llavors apareix regularment en la seva programació, havent interpretat Rigoletto, Ballo in Maschera -dirigit per James Levine-, La Traviata, I Pagliacci, Madame Butterfly i Lucia di Lammermour entre altres. Va cantar amb Plácido Domingo i Luciano Pavarotti a l'obertura de la Temporada 1994/1995 del Metropolitan Opera House de Nova York. A més de les seves premieres a Il Tabarro i I Pagliacci en la temporada 1994-1995 va cantar també Rigoletto, Tosca i La Traviata i és un dels pocs cantants que no han faltat a la programació del MET des del seu debut l'any 1983. A Estats Units ha cantat també a Chicago, Dallas, Washington, San Diego i San Francisco.

L'any 1992 va aparèixer igualment com convidat especial en la Cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona, un esdeveniment que va ser transmès en directe per la televisió a una audiència internacional estimada en un bilió de persones. Aquest mateix any va participar en la Expo de Sevilla. Dia 18 de novembre de l'any 2000 va ser nomena DOCTOR HONORIS CAUSA per la Universitat de les Illes Balears. I l'1 de desembre de 2006 fou nomenat fill il·lustre de Ciutadella. [1]

El seu extens catàleg d'enregistraments discogràfics inclou Tosca, La Fanciulla del West, Il Tabarro i Aroldo para CBS/SONY. La Forza de la Destinació, Madame Butterfly i Cavalleria Rusticana sota la direcció de Giuseppe Sinopoli; La Traviata amb James Levine, Lucia di Lammermour i El Gat Montés per Deutche Gramophone i I Pagliacci per Phillips amb Ricardo Mutti. Il Tabarro per London/Decca i Falstaff amb Ricardo Mutti per CBS/SONY. Entre els seus més recents enregistraments podem contar amb Heoridade i les Sarsueles Luisa Fernanda, La Tavernera del Port i Marina. Els seus enregistraments en Video-Disc són: la producció del Metropolitan de Elisir d'Amore amb James Levine, la producció de la Scala de La Fanciulla del West, Aida i Gianni Schicci sota la direcció de Lorin Maazel, I Pagliacci per Phillips i la Gal·la Lírica de Sevilla per a BMG.


[edita] Bibliografia

  • Antoni Pizà, Bartomeu Amengual, Luciano Pavarotti: Bravo Joan Pons (Palma de Mallorca: Documenta Balear, 2001) ISBN 84-95694-23-9

[edita] Enllaços externs