[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jay Forrester - Viquipèdia

Jay Forrester

De Viquipèdia

Jay Wright Forrester (Nebraska, 1918) és un enginyer estatunidenc, considerat el pare de la dinàmica de sistemes, una disciplina recent que representa una extensió a toda classe de sistemes complexos de conceptes aplicats originalment en enginyeria. L'aportació personal de Forrester inclou l'aplicació a problemes del terreny de les ciències socials, inicialment a través de la modelització de l'organització empresarial. Forrester es també autor d'una de les formalitzacions més usades en la formulació de models cibernètics, el diagrama de Forrester.

Va obtenir el títol d'Enginyer elèctric a la Universitat de Nebraska i continuà els seus estudis en el MIT. Forrester fou un pioner del desenvolupament de la informàtica, ja que participà cap el 1950 en la invenció de la memòria d'accés aleatori o memòria RAM i és considerat autor de la primera imatgen animada sintètica amb un oscil·loscopi, la representació del bot d'una pilota.

El seu interès per l'electrònica i més tard per la informàtica, el va dur a considerar a les computadores com a un instrument fonamental en la seva teoria. Jay W. Forrester plantejava que el món era ple de sistemes (qualsevol cosa pot ser un sistema), la majoria d'ells força senzills i fàcilment intel·ligibles per a l'ésser humà. Nogensmenys, els problemes socials són sistemes amb gran quantitat de variables i força complicats.

Per això, Forrester proposa l'ús de computadores per a la simulació de sistemes reals, a través de la formulació de models fàcilment traduibles a programes informàtics, amb els que el model és provat, i segons com, aprofitat. Així l'ésser humà aspira a predir el comportament de sistemes tan complexos com les societats, una fita que depèn de la qualitat dels models.

Al seu llibre "Industrial Dynamics" (considerat el punt de partida de la Dinàmica de sistemes), Forrester posa de manifest el fet que l'actual creixement de la població serà insostenible dins de 100 anys. Forrester, amb altres personalitats fundà el Club de Roma, organització internacional que es proposa concienciar que l'actual sistema és insostenible i está abocat al col·lapse.

[edita] Obres

  • 1961. Industrial dynamics. Waltham, MA: Pegasus Communications.
  • 1968. Principles of Systems, 2nd ed. Pegasus Communications.
  • 1969. Urban Dynamics. Pegasus Communications.
  • 1973. World Dynamics. Pegasus Communications.
  • 1975. Collected Papers of Jay W. Forrester. Pegasus Communications.

[edita] Enllaços externs