[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jaume Cañellas i Galindo - Viquipèdia

Jaume Cañellas i Galindo

De Viquipèdia

Dr. Jaume Cañellas
Dr. Jaume Cañellas

Jaume Cañellas i Galindo és un metge psiquiatre, nascut a Barcelona el 29 de novembre de 1965. Llicenciat amb Grau en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en Psiquiatria general i Psiquiatria infanto-juvenil per la Universitat de Montpeller, a la Facultat de Medicina de Montpeller.

Va ser el primer metge català i espanyol membre del "Conseil de l´Ordre des Médecins" (Hérault) a França, l'any 1986. Després de completar la seva formació a França, va tornar a Espanya i va treballar en l'àmbit de la medicina pública d'adults i infanto-juvenil. Va dirigir el Centre de Salut Mental de Martorell (Barcelona) i va ser membre de la Comissió de Docència i Investigació de l'Area Sanitària de Costa de Ponent (Barcelona). Posteriorment va crear i va dirigir el primer Servei de Psiquiatria i Psicologia de la Clínica l'Aliança de Girona. Va fundar i va dirigir l'Institut Gironí de Psiquiatria i Psicologia Clínica (Girona), des de 1995 fins a 1998.

Membre del Grup Internacional de Formadors en Assistència Mèdica Psicològica de la Perínatalitat, dependent del Ministeri de Sanitat francès, amb seu a Montpeller, des de 1990 i membre fundador de l'Associació Francesa per a l'Estudi i la Formació en Assistència Mèdica Psicològica dels Trastorns Perinatals, amb seu a Narbonne, des de 1991.

Va ser el primer psiquiatre infanto-juvenil, del també primer Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil del Servei Català de la Salut, pioner en la província de Girona. Establint-se definitivament a la capital de Girona des de 1990.

Taula de continguts

[edita] La Plataforma per a la Psiquiatria infanto-juvenil a Espanya

Des de l'any 1989 el doctor Jaume Cañellas i Galindo, reivindica públicament que l'especialitat de Psiquiatria infanto-juvenil és fonamental per prevenir les malalties mentals de la població adulta. En aquest sentit, afirma que les dades de l'Organització Mundial de la Salut (l'OMS) posen de manifest que un terç del total de patologies mentals classificades internacionalment (DSM IV-TR i CIM 10) es produeixen específicament en la infantesa i l'adolescència, encara que també hi ha altres trastorns, com els neuròtics o l'esquizofrènia, que solen iniciar-se en aquestes etapes de la vida. Afegeix que més del vuitanta per cent del total de les malalties mentals dels adults, tenen les seves arrels en la infantesa i/o l'adolescència.

Finalment en l'any 2007, el doctor Jaume Cañellas, junt amb diverses associacions, famílies els fills de les quals tenen trastorns mentals detectats i altres psiquiatres infanto-juvenils, principalment el Dr. Joaquín Díaz Atienza, impulsen la creació de la primera Plataforma per a la Psiquiatria infanto-juvenil a Espanya.

Part de la base que les malalties mentals en la infantesa i l'adolescència tenen particularitats concretes que, per si mateixes, justifiquen l'existència d'una especialitat mèdica pròpia, ja que si no es coneix el desenvolupament psicoafectiu i les característiques psiquiàtriques pròpies de l'etapa infanto-juvenil, es podrien passar per alt aspectes que en un futur poden convertir-se en trastorns o malalties mentals greus de l'adult.

Jaume Cañellas recorda a més que l'Associació Internacional per a la Psiquiatria del nen i de l'adolescent i les professions afins (I.A.C.A.P.A.P.) recomana, des de la Declaració de Budapest del 14 de maig de l'any 1992, que cada nació realitzi un pla per al reconeixement i el suport de l'especialitat de la psiquiatria del nen i de l'adolescent, de la psicologia clínica i de les professions afins referides al desenvolupament mental dels nens.

Aquesta falta de l'especialitat de Psiquiatria infanto-juvenil, segons Jaume Cañellas, fa que històricament a Espanya es produeixi un elevat nombre de casos de sobrediagnòstic i infradiagnòstic de la població infantil amb trastorns o malalties mentals. Perquè no es pot deixar la salut mental infanto-juvenil a les mans de professionals que no estan especialitzats en la matèria.

[edita] Obra escrita

  • La personalidad anaclitodepresiva limite ( 2005)
  • Migració i Salut mental (1994 )
  • Embaràs de risc (1990)
  • L´enfant hyperkinétique et són échec scolaire (1989)
  • Estimulación precoz en el Sindrome de Down (1982)

[edita] Referències

  • Història Contemporània de Catalunya - Especialitats Mèdiques 2a parteix / 2005 (Editorial Personatges de Catalunya S.L.)
  • Institut d'Assistència Sanitària de Girona. (Maig 2002/Núm. 26) Reportatge sobre el primer Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil del Servei Català de la Salut a Girona
  • C.H.U. Faculté de Médecine / Université de Montpellier I
  • O.M.S.: Arxius : Malalties mentals infanto-juvenils
  • Psiquiatría.com i Interpsiquis: Comitè Científic d'Infantil i Adolescència
  • Arxius de l'agència Europa Press
  • Arxius del Diari de Girona
  • DSM IV-TR i CIM 10 : Classificacions Internacionals: Malalties mentals

[edita] Enllaços externs