[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jarnail Singh Bhindranwale - Viquipèdia

Jarnail Singh Bhindranwale

De Viquipèdia

Jarnail Singh Bhindranwale o Jarnail Singh (en panjabí: ਜਰਨੈਲ ਸਿੰਘ ਭਿੰਡਰਾਂਵਾਲੇ); (Rode, Panjab, 12 de febrer de 1947- Amritsar, Panjab, 6 de juny de 1984), líder dels Damdami Taksal, un grup religiós sikh de l'Índia[1]. Bhindranwale va exercir gran influència sobre gran quantitat de Sikhs al Panyab. Va intentar propagar els valors originals del sikhisme i va persuadir joves de seguir les regles originals i observances de la religió.

Era conegut pel seu suport a la creació d'un estat teocràtic basat en el sikhisme a Khalistan[2]. El 1981, Bhindranwale va ser arrestat davant les sospites de la seva participació en l'assassinat de Jagat Narain, el propietari del Hind Samachar Group. Bhindranwale es va lliurar a la policia sense oposar resistència però va ser alliberat posteriorment per falta de proves, tanmateix, Bhindranwale va ser mantingut sota la vigilància de la policia índia. Bhindranwale és conegut per la seva participació en l'Operació Estrella Blava en la qual junt amb altres militants van ocupar el complex Akal Takht, inclòs el Temple Daurat, a Amritsar[3].

Fou assassinat per l'exèrcit indi, que obeïa ordres d'Indira Gandhi de matar als separatistes sikh que es trobaven dins del temple. Des de la seva mort, Bhindranwale s'ha convertit en un personatge controvertit dins la història de l'Índia. Hi ha qui el veuen com un màrtir que va morir defensant els interessos dels sikhs, mentre que d'altres el veuen com a un militant i extremista.

[edita] Referències

  1. Lamba, Puneet Singh (06-06-2004). Jarnail Singh Bhindranwale: Five Myths. 'The Sikh Times'. Data d'accés: 25-06-2007.
  2. Joshi, Chand (1985). Bhindranwale: Myth and Reality, New Delhi: Vikas Publishing House, p129. ISBN 0706926943. 
  3. Kaur, Naunidhi. "Flashbacks: Golden Temple attack", BBC News, 03-06-2004. Revisat el 28-03-2007.