[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Isòbara - Viquipèdia

Isòbara

De Viquipèdia

La pressió es representa gràficament en els mapes meteorològics a través de les línies isòbares. En els mapes de superfícies aquestes línies uneixen punts de la terra la pressió dels quals, calculada al nivell del mar, és la mateixa. Se solen traçar amb un interval de 4 milibars i es classifiquen en pressions altes i pressions baixes, considerant-se com a pressió normal 1012 milibars. Per la seva forma poden ser rectilínies o curvilínies, obertes o tancades, encara que la configuració més habitual es redueix a dues formes principals tancades: la d'altes i baixes pressions.

Altes pressions: Solen aparèixer representades en el mapa per isòbares de forma el·líptica, amb valors creixents de la pressió des de la seva perifèria al centre. Es defineixen tres configuracions:

Anticicló fix: Té una gran extensió i ve indicat en els mapes amb una A, tot i que hi ha països que utilitzen la H (High pressure)

Anticicló mòbil: Fa de separació de dues famílies de depressions mòbils i és més petit que un anticicló fix. En els mapes s'indica amb una A.

Àrea d'altes pressions: És una regió de forma irregular amb altes pressions en els seu interior i sense centres definits.

Baixes pressions: Les isòbares són circulars o el·líptiques i tenen valors decreixents de la pressió des de la seva superfície al centre. Es divideixen en tres:

Depressió: Més conegudes com a borrasques, les depressions són quasi sempre mòbils i se les reconeix amb una B o una D.

Cicló tropical: La seva àrea d'influència és molt menor.

Àrea de baixes pressions: Les isòbares no són circulars i defineixen diversos centres, al contrari d'una àrea d'altes pressions.