[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ioruba - Viquipèdia

Ioruba

De Viquipèdia

Ioruba
'èdèe Yorùbá'
Pronunciació: AFI:
Altres denominacions:
Parlat a: Nigèria, Benín i Togo
Regió:
Parlants: Més de 25 milions
Rànquing:
Classificació genètica: Nígero-congolesa

  Atlàntic-congolesa
   Volta-congolesa
    Bènue-congolesa
     Defoide
      Ioruboide
       Edekiri
        Ioruba

estatus oficial
Llengua oficial de: Nigèria
Regulat per: sense regulació oficial
codis de la llengua
ISO 639-1 yo
ISO 639-2 yor
ISO/FDIS 639-3 {{{iso3}}}
SIL yor
{{{mapa}}}
vegeu també: llengua

El ioruba és una de les llengües nigerocongoleses més parlades, amb més de 22 milions d'usuaris nadius repartits entre Nigèria (on és oficial), el Benín i Togo. Segons alguns autors pertany al grup lingüístic kwa i segons altres al bènue-congolès. És una llengua tonal i l'ordre prototípic de la frase és subjecte, verb i objecte. Tot i que hi ha testimonis per assegurar que es parla des del segle XVI, fins al 1819 no apareix el primer document escrit, una data tardana per un idioma que ocupa una àrea tan àmplia. La primera gramàtica va ser escrita al 1850 i va fixar les regles bàsiques de la varietat estàndard que s'ensenya a les escoles i s'usa als mitjans de comunicació.

Com en moltes llengües tradicionals, cal parlar de contínuum i no de blocs dialectals diferents, de manera que les variacions geogràfiques són progressives i mútuament comprensibles. Actualment s'hi distingeixen tres grans zones: la central, la del nord-oest i la del sud-est.

El ioruba usa l'alfabet llatí, amb signes diacrítics per marcar els tons, per influència dels missioners cristians. Té unes oclusives labials i velars alhora com a tret fonètic distintiu. Morfològicament, destaca la reduplicació per formar mots compostos, un tret de molts idiomes africans i orientals. El lèxic té molts manlleus de l'hausa. La seva literatura inclou sobretot mites orals, cançons i petites peces teatrals.