[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Infermeria obstètrico-ginecològica - Viquipèdia

Infermeria obstètrico-ginecològica

De Viquipèdia

La infermeria obstètrico-ginecològica és una especialitat de infermeria dedicada a cura de la dona des del punt de vista reproductiu, especialment durant l'embaràs, part i puerperi, encara que també comprèn altres diversos aspectes: sexualitat, anticoncepció, menopausa, etc.

Abans, les dones que exercien aquesta professió eren les comares o llevadores. Aquestes assisteixen a la dona durant la gestació, especialment durant el part. Encara avui més de dues terceres parts dels parts són assistits per comares. En el món desenvolupat els canvis de l'obstetrícia (tocologia) i la ginecologia han induït transformacions profundes en aquesta professió mil·lenària. Aquestes infermeres són, també, anomenades comares o llevadores per tradició.

El paper actual d'aquesta especialitat varia en els distints països. En alguns, especialment en el Tercer Món, la comare segueix el model clàssic: una dona experimentada a assistir parts, sense formació teòrica, que ajuda a la mare al seu domicili. Les comares s'han convertit, en la major part dels països, en una professió de formació universitària, bé independent o bé com a especialitat de la infermeria (infermeres obstètrico-ginecològiques). La funció clínica de les comares també és molt variable segons la legislació i costums de cada país; poden assistir als parts per si mateixes o supervisades per un metge, a qui poden ajudar en l'assistència del part, en la realització de cesàries, en el control del prepart i el postpart, en el control de la gestació, en els consells i visites a domicili postpart o en la preparació al part. En alguns països fins i tot assumeixen funcions de l'especialitat ginecològica, com les revisions periòdiques, els exàmens de mamelles, els frotis cervicals, o prova de Papanicolau i l'ús de mètodes anticonceptius.