Induct??ncia
De Viquip??dia
La indut??ncia ??s una mesura del flux magn??tic ?? al llarg d'un circuit el??ctric creat per un corrent el??ctric que flueix a trav??s d'un circuit el??ctric i, en conseq????ncia, crea un camp magn??tic; en el Sistema Internacional es mesura en henrys (s??mbol H), en honor a Joseph Henry. Es pot definir com el factor de proporcionalitat entre el flux produ??t i la intensitat del corrent que el genera:
on L ??s la induct??ncia, i ??s la intensitat de corrent (en amperes) i ?? ??s el flux de camp magn??tic (en webers). S'utilitza el s??mbol L per a la induct??ncia en honor al f??sic Heinrich Lenz. El mateix terme "induct??ncia" fou establert per Oliver Heaviside el febrer del 1886. La f??rmula anterior utilitzant les unitats del SI, seria:
En realitat, la quantitat que acabem de definir ??s l'anomenada autoinduct??ncia, ja que el camp magn??tic ??s creat nom??s pel conductor que transporta el corrent.
D'acord amb la llei d'Amp??re i la llei de Lenz, el flux de camp magn??tic crea una for??a electromotriu indu??da (vind) al conductor que s'oposa a qualsevol variaci?? del corrent original, de manera que
i substituint el flux per , segons la definici?? d'induct??ncia que hem donat:
de manera que podem considerar la induct??ncia com el factor de proporcionalitat entre la for??a electromotriu indu??da i la variaci?? temporal de la intensitat.
[edita] Propietats de la induct??ncia
L'equaci?? que relaciona la induct??ncia amb el flux magn??tic pot ser modificada d'aquesta manera:
Prenent la derivada respecte al temps als dos costats de l'equaci?? tindrem:
En moltes situacions la induct??ncia ??s constant al llarg del temps, per tant
Segons la llei de Faraday de la inducci?? tenim:
on ??s la for??a electromotriu (fem) i v ??s el voltatge indu??t. Noteu que la fem ??s oposada al voltatge indu??t, aix??:
o
Aquestes equacions juntes determinen que per a un voltatge estable indu??t v, en corrent canvia de manera lineal, segons una ra?? proporcional al voltatge aplicat, per?? inversament proporcional a la induct??ncia. Inversament, si el corrent que passa a trav??s de l'inductor canvia de manera constant, el voltatge indu??t ser?? constant.
L'efecte de la induct??ncia pot ser estes utilitzant una simple espira de fil conductor com a exemple. Si sobtadament apliquem un voltatge al extrems de l'espira, el corrent canviar?? de zero a un valor diferent de zero. Per?? un corrent diferent de zero induir?? un camp magn??tic segons la llei d'Amp??re, i aquest canvi del camp magn??tic induir?? una fem que ser?? oposada a la direcci?? del canvi en el corrent, la magnitud d'aquesta fem ser?? proporcional al canvi en el corrent i a la induct??ncia. Quan aqueste forces oposades s??n en equilibri, el resultat ser?? un corrent que s'incrementar?? linealment amb el temps i on la quantitat de canvi ser?? determinat pel voltatge aplicat i per la induct??ncia.
Multiplicant l'equaci?? anterior per di / dt, amb Li tindrem
Com iv ??s l'energia transferida al sistema a cada moment, tindrem que ??s l'energia del camp magn??tic generada pel corrent.
[edita] An??lisi de circuits fasors i imped??ncia
Utilitzant fasors, la imped??ncia equivalent d'una induct??ncia vindr?? donada per:
on
- ??s la react??ncia inductiva,
- ??s la freq????ncia angular,
- L ??s la induct??ncia,
- f ??s la freq????ncia, i
- j ??s la unitat imagin??ria.
[edita] For??a electromotriu indu??da
El flux al trav??s d'una part i-??sima d'un circuit vindr?? donat per:
per tant la for??a electromotriu indu??da, , a una part espec??fica, i, a cada circuit donat vindr?? determinada directament per: