[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Inaciu Galán - Viquipèdia

Inaciu Galán

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Falten enllaços interns: les paraules significatives han d'estar enllaçades als articles corresponents
Inaciu Galán
Inaciu Galán

Inaciu Galán y González (Gijón/Xixón, 1986) és escriptor, periodista i activista en defensa de l'asturià. En l'actualitat és redactor dels periòdics digitals Asturnews.com i Lliteratu.com, presenta l'espai televisiu 'Xente de casa' en la TPA i els espais 'Falando d'Asturies' i 'Les buenes noticies' en la cadena SER. Col·labora amb les revistes Fusión Asturies i "AGE". Entre 2003 i 2005 dirigeix i presenta els programes Xuventú d'anguaño i Asina foi... el Surdimientu en l'emissora Onda Peñes. Per aquest últim programa va rebre en l'any 2005 el Premi Enriqueta González Rubín de Periodisme, atorgat pel Principat d'Astúries. Ha col·laborat a més amb Televisió Local Gijón (TLG) i amb el diari electrònic Asturies.com. En l'actualitat fa guions per a la ràdio i la televisió autonòmica pública d'Astúries (RTPA).

Des de 2004 participa en l'organització de diversos actes de caràcter cultural al voltant de la llengua asturiana, especialment amb el monòleg modern asturià, del que és un dels principals impulsors i ha col·laborat en publicacions com El Gomeru (com traductor), Lletres Asturianes, Reciella Malory, La Ratonera, La Nueva Quintana, La Migaya, Formientu, L'Espinete...

En l'any 2006 va publicar el primer diccionari de l'asturià amb una llengua estrangera, el Diccionariu básicu asturianu-anglès / anglès-asturianu // Introductory Asturian-English / English-Asturian Dictionary (Amb prólogo d'Ana Cano, presidenta de l'Acadèmia de la Llengua Asturiana i degana de la facultat de Filologia de la Universitat d'Oviedo). En la Selmana dels Lletres Asturianes de l'any 2006 va ser seleccionat en l'antología L'álbum de Talía, editada per la Junta General del Principado d'Astúries per a la lectura de textos teatrals pels diputats.

Com literato va aconseguir diversos premis: Segon premi en l'II Concurs 'Minimorium' de relat hipercorto per 'La viesca n'ochobre', Esment Especial en l'III Premi de Poesia de Primavera de Piloña pel poemario 'Los Xarrones de l'Alcordanza', primer premi en l'I Concurs de relat curt 'Muyer y participación' pel relat 'Suañar en tiempu de guerra', Premi 'Pepe Camp' de monòleg pel text 'Los asturianos al volante...' (a mitjanes amb Isaac García de la Llaurada) i quart premi en el 'Certame de Rellatu Curtiu La Caleya', atorgat per l'Ajuntament d'Astorga (Lleó), pel relat 'El ruiu que facíen les piedrines'.

Va ser mestre de llengua asturiana en la Universitat Popular de Gijón/Xixón i en cursos per a funcionaris de diversos municipis asturians i com investigador va aconseguir en 2007 els premis de l'Acadèmia de la Llengua Asturiana 'Concursu de recoyida de material toponímico' (amb Marta Lozano Carbajal) pel treball "Toponimia de la Collá (Siero)" i un accesit en el 'Concursu de recoyida de material lliterario escrito Federico Fierro G.-Botas' per l'edició de 'Nieve en el puerto' d'Eladio Verde.

És president de l'Associació L'Arribada, trobada literària organitzada a Gijón/Xixón amb caràcter anual des de l'any 2006 i és el fundador i director de la revista literària Formientu, editada per l'Associació H.a Xareos amb l'interès de donar a conèixer a les veus més joves de la literatura asturiana.

Taula de continguts

[edita] Obres

  • Diccionariu básicu asturianu-inglés/inglés-asturianu / Introductory Asturian-English/English-Asturian Dictionary (2006) Ediciones Trabe, ISBN 84-8053-395-1.

[edita] Antologíes

  • L'Álbum de Talía (2006) Xunta Xeneral del Principáu d'Asturies, Depósito legal AS-2.030-06.
  • Esbilla de testos teatrales de La Ratonera (2006) ORIS Teatro, ISSN 1578-2514.

[edita] Coordinació

  • Formientu. Revista de lliteratura mui moza Númberu 2 'Especial Narrativa Moza' (mayo 2007) Asociación H.a Xareos
  • Formientu. Revista de lliteratura mui moza Númberu 1 (octubre 2006) Asociación H.a Xareos
  • Vagamar. Periódicu de l'Arribada 2006(2006) S.T.A.

[edita] Fonts

- En tables. Un teatru pal sieglu XXI - Falaquefala llingua y lliteratura asturiana 2uBachilleratu