[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ilerdià - Viquipèdia

Ilerdià

De Viquipèdia

Icona de copyedit

Nota: L'article necessita algunes millores en el contingut o l'estil:

L'Ilerdià és un estatge (pis) dins la taula dels temps geològics. Es troba a l'era Cenozoica i, concretament, engloba un interval de temps comprès entre els 55’9 i 52’8 milions d’anys aproximadament, és a dir, dins el període del Paleogen, entre la segona meitat del Paleocè superior i la primera meitat de l’Eocè inferior.

L'estratotip de l'Ilerdià va ser definit a la zona de Tremp, capital del Pallars Jussà, a Lleida. D'aquí en prové el nom, Ilerda significa Lleida. Bioestratigràficament, l’Ilerdià, fou definit per Schaub (1969) basant-se en la biozonació de macroforaminífers, i ell va ser qui confeccionar l’estratotip de l’Ilerdià, que ara coneixem.

[edita] Sedimentació Ilerdiana

La sedimentació ilerdiana a l’àmbit de Catalunya es caracteritza per una ràpida transgressió marina sobre les fàcies continentals Garumnianes. Els sediments corresponents són les Calcàries amb alveolines (Fonnessu, 1984) que han estat definides successivament per diversos autors com a Fm. Cadí, Fm. Orpí i també Fm. Àger. Consisteix en una formació carbonàtica rica en alveolines i nummulits (fòssil exclusiu d'aquest estatge), caracteritzada per un aprofundiment dins la conca sedimentària. Entre les calcàries amb alveolines i nummulits, les roques carbonatades típiques d'aquest estatge també inclouen altres microfòssils, tals com: Assilines (i Operculines) en diferents espècies, Turriteles (espècie: Turritela Trempina a la zona de Tremp) i també briozous, mol·luscs i gasteròpodes.

Les roques carbonatades són principalment calcàries i margues. Ambdues contenen el registre fòssil anteriorment anomenat.