[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

IKEA - Viquipèdia

IKEA

De Viquipèdia

Botiga d'IKEA a Suècia
Botiga d'IKEA a Suècia

IKEA és una multinacional d'origen suec centrada en la venda de mobles i altres objectes domèstics a preus reduïts, que hom ha de muntar per si mateix.

El concepte consiteix en oferir articles de qualitat i disseny a un baix preu, però sense renunciar a certes exigències en el procés de producció, com ara la prohibició del treball infantil (la presència del qual en països asiàtics que el proveïen amb catifes havia generat polèmica a Suècia). El fet que hom compri els productes desmuntats els fa més barats perquè redueix la mà d'obra necessària així com el volum de transport i emmagatzematge. Considerat com a llibre, el catàleg d'IKEA, que conté uns 12.000 productes, és el segon més distribuït després de la Bíblia, amb cent milions de còpies produïdes anualment.

Taula de continguts

[edita] Història

L'empresa fou fundada el 1943 pel suec Ingvar Kamprad amb 17 anys d'edat, havent acumulat un petit capital amb la venda a petita escala de productes a pagesos de les rodalies. Durant els anys 50 l'empresa adoptà l'actual estructura, amb local de mostra dels mobles comprables i auto-muntatge. El 1963 s'obrí la primera botiga fora de Suècia a Asker, un suburbi d'Oslo, Noruega. El 1973, amb l'obertura d'un establiment a Zuric, IKEA traspassà per primer cop l'àmbit d'Escandinàvia. Actualment compta amb establiments a 35 països (hivern del 2005).

[edita] Estructura de la botiga

IKEA tendeix a col·locar-se als afores de les grans ciutats, a prop dels grans eixos de comunicació, preferentment autopistes. El fet que el client s’endugui i munti els mobles empeny cap a l'ús del cotxe com a mitjà habitual de visita a l'establiment. Als Estats Units, l'obertura d'una nova botiga IKEA sol anar acompanyada d'un increment espectacular dels embussos de trànsit a l'àrea del voltant. Ultra un gran aparcament, l'estructura típica de la botiga és darrerament un gran bloc blau amb poques finestres. Sovint està dissenyada amb un trajecte unidireccional obligatori, que força els clients a travessar-ne totes les seccions abans d'arribar a les caixes. Típicament, la boitga inclou també un restaurant de menjar suec.

[edita] Nom i curiositats

IKEA és un acrònim format per les inicials del fundador (Ingvar Kamprad) i la masia (Elmtaryd) i el poble (Agunnaryd) on ell va créixer: Ingvar Kamprad Elmtaryd i Agunnaryd.

A diversos països però, hom ha trobat altres possibles significats humorístics a aquest acrònim:

  • Ik koop echt alles (ho compro realment tot), als Països Baixos.
  • Idioten kaufen einfach alles o Idioten kaufen eben alles (idiotes compren realment de tot), als països de parla alemanya.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
IKEA
  • IKEA – Pàgina oficial (en diverses llengües. Testimonialment en català)