[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

IES S'Agulla - Viquipèdia

IES S'Agulla

De Viquipèdia

1r Edifici de l'IES S'Agulla
1r Edifici de l'IES S'Agulla
Inauguració
Inauguració
Institut IES-S'Agulla
Institut IES-S'Agulla


L'IES S'Agulla és un institut d'educació secundària de Blanes.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] El nom del centre

El primer nom va ser el d'Extensió de l'IES Serrallarga, conegut també amb el nom de Blanes 3 per ser el tercer IES que funcionava a Blanes.

El nom oficial provenia del fet que el nostre institut va aparèixer com una extensió, és a dir, com part d'un IES que ja existia a Blanes: L'IES Serrallarga. La raó d'aquesta creació va ser que el 1992 hi havia tant l'alumnat matriculat que no hi cabia en els dos instituts de la població, així que es va decidir d'iniciar-se la creació d'un altre centre per evitar el problema greu d'escolarització que existia. Blanes 3 o IES de Blanes, com també se'l coneixia, eren el noms més habituals per referir-se a l'extensió.

Però, igual com la resta d'instituts de Blanes que tenen com a denominació un accident geogràfic, el nostre centre va adoptar el nom de S'Agulla, fent referència a la punta rocallosa que es troba entre la costa de Blanes i Lloret de Mar.

[edita] Els diversos Instituts

El nostre institut ha tingut, amb l'actual, tres ubicacions.

La primera va ser l'antiga escola de la Safa, el 1992, que actualment és una escola d'ensenyaments per adults. L'equip de professors que va anar allà va haver de condicionar l'antiga escola, ja que aquesta no reunia les condicions necessàries. Amb l'augment de la matriculació i aprofitant que quedava lliure l'edifici de l'antic CEIP Carles Faust, l'extensió es va ubicar allà l'any 1993, per quedar-s'hi mentre es tirava endavant el projecte de construir un edifici del 1993-94 fins al 2000-01. Ara podem gaudir de tots els serveis que un institut de secundària necessita.

[edita] El primer grup de professors i alumnes

El primer curs, l'equip de professors i professores era bastant reduït i era constituït per professorat voluntari: Felip Pons (director) Eduard Griñó (Secretari) Mercè Mundet, Carme Bargalló, Carles Dolz, Alícia Aritja, M. del Vilar González i Juan Miguel Sánchez.

Més endavant aquest equip es va anar transformant ja que alguns professors/es van marxar voluntàriament i nou professorat s'hi va incorporar. El curs 1992/93 va començar amb tres grups de 3r d'ESO, de 35 alumnes cadascun. En total 105 alumnes van iniciar la petita escola.

[edita] Els directors

L'antic director de l'IES Serallarga Felip Pons, va ser l'encarregat de portar un bon projecte de crear un nou institut per a Blanes. Amb tota la il·lusió del món va aconseguir un grup de voluntaris que inicià aquest repte amb unes infraestructures bastant pobres. Però amb moltes ganes, amb el anys l'IES S'agulla s'ha convertit en el que és ara.

Quan Felip Pons va sol·licitar el trasllat a Camprodon, es va demanar a algunes persones que ja formaven part de l'equip directiu si algú estava interessat en ser director. En aquell moment Pep Torres va acceptar el repte i tant el claustre de professorat com el Consell Escolar va donar suport a la seva proposta d'equip directiu.

[edita] Naixement d'un nou centre

Un grup de professors i professores del Serrallarga i altres centres BUP i FP van endegar un nou projecte d'institut. En Felip Pons en fou el director. Ell es va entrevistar amb l'inspector, el senyor Comas i el delegat d'Ensenyament de Girona, el senyor Balcells, el qual li va dir que tirés endavant el projecte i la data en que li manifestarien la notícia fou el 6 de maig de 1992. Segons en Felip aquesta data li porta bons records.

[edita] Professorat que va participar en el projecte

Una colla de professors i professores, entre els quals hi havia el mateix Felip de socials, l'Alícia de ciències naturals, la Mercè de tecnologia i visual i plàstica, etc, estaven il·lusionats amb uns dels objectius com ha remarcat en Felip, crear un nou centre amb esperit de reformar-se i sense prejudicis.

[edita] Ubicació i nom del nou centre

El professorat va preparar durant setmanes en el Serrallarga, que per altre banda era el centre que la majoria del professorat integrava, el nou equip per posar en marxa noves maneres de treballar la reforma, ja que tots i totes érem aprenents de la nova metodologia que s'estava imposant. El claustre de professors feia de tot, des de treure pols fins a fregar... ja que l'Administració només va dir que es podia començar, però no va donar els mitjans que hi feien falta. El centre es va situar en l'antiga escola la safa i depenia administrativament del Serrallarga, i durant uns cursos es va dir Blanes III.

[edita] Com era el nou centre

El nou centre era un veritable desastre com a espai, higiene i seguretat com recorda la Mercè hi havia una sala que feia de magatzem que no estava ni pavimentada ni enguixada, només entrava l'Eduard per por que algú s'anés cap avall ja que hi havia escletxes i perillava el trespol. L'espai era un veritable cau per a formigues com recorden... La secretaria havia de fer la feina al passadís perquè no hi havia espai suficient. No hi havia departaments.

[edita] Instal·lacions

[edita] Aules

L'Institut té 4 aules per a cada curs a més de les aules d'Informàtica, Laboratoris, Audiovisuals, Biblioteca, Idiomes, Gimnàs.

[edita] Informàtica

D'aules d'informàtica l'institut en disposa de dues bastant grans. Una està a la planta baixa i l'altra en el primer pis. Hi ha aproximadament uns 20 ordinadors per aula. La majoria dels ordinadors tenen com a sistema operatiu Linkat GNU/Linux, altres Windows i la majoria els dos sistemes operatius.

[edita] Laboratoris

L'institut disposa de diversos laboratoris com biologia, física i química... Allà van quasi tots els cursos, però els que més hi van són els de cicles formatius i els de batxillerat.

[edita] Audiovisuals

Està a la planta de baix. Té una pissarra a la part del darrera i a la part del davant té un projector juntament amb la seva pissarra... A més és molt ampla, té unes 60 cadires, un ordinador, i una ràdio. A més d'això, hi ha uns armaris mot grans.

[edita] Biblioteca

És un espai on es poden fer treballs, llegir, buscar informació... A més d'això, està oberta a l'hora del pati i a l'hora del menjador. L'encarregada de la biblioteca es diu Núria, i és la que porta el préstec dels llibres. Hi ha hores que diversos cursos hi van a llegir llibres, còmics o revistes en català, castellà o anglès. En d'altres estones la responsable de la biblioteca s'ocupa d'alumnes que venen de diferents classes per buscar informació i/o elaborar treballs. En la biblioteca els alumnes guarden el seu Portafolis de Lectura que el comencen a elaborar en l'optativa de 1r d'ESO que es diu Aprendre a Aprendre i el van confeccionant al llarg de la seva escolaritat. Hi ha 6 ordinadors (esperem que hi hagin 12)i es poden buscar fotos, informació, mirar coses, estar en el msn... etc. També hi ha un canó on visualitzar DVDs, Power Points, etc. En el curs 2006 -07 l'institut va guanyar un Projecte d'Innovació de Biblioteques Escolars "Puntedu" per a tres cursos escolars. A la biblioteca s'està molt a gust.

[edita] Aula d'Idiomes

És l'aula en la que es fa anglès, està constituïda per 12 ordinadors, un projector, i un ordinador a part per als professors. Està molt ben decorada, té dibuixos fets pels alumnes (són del llibre de la selva).

[edita] Gimnàs

L'institut està equipat amb un gimnàs de grans dimensions que disposa d'una multitud d'equipaments per fer esport.

[edita] Departaments

Tot el professorat de l'institut està assignat a un departament. Hi ha 10 departaments: tecnologia, ciències socials, ciències naturals, matemàtiques, idiomes, llengua castellana, llengua catalana, orientació, expressió, matemàtiques i cicles formatius.

[edita] Consergeria

Està situada a la porta principal. És el lloc en el qual es fan les fotocòpies, si et trobes malament criden a casa des d'allà, també hi té les claus dels lavabos de baix, que els utilitzen tots menys els de primer i segon. (Només els de primer i segon els utilitzem quan no hi ha ningú a la sala de professors).

[edita] Cafeteria

La cafeteria es va inaugurar un any després de que s'inaugurés l'institut. Es va fer un sorteig per veure qui portaria la cafeteria però ningú s'hi va presentar, així que se'n va fer càrrec l'AMPA. La cafeteria està tot el dia oberta però només es pot anar a comprar a l'hora del pati.

[edita] El pati

El pati està equipat amb una cafeteria que hem parlat anteriorment, també està equipat amb dos camps de futbol i dos de bàsquet, a més, es pot anar a la biblioteca que també hem parlat...

[edita] Festes de l'IES S'Agulla

A l'institut es fan aproximadament unes 3 festes... La primera és per Carnaval, la segona és per Sant Jordi, i la tercera per final de curs.

-Per carnaval hem de venir disfressats perquè es fa un concurs d'això, i qui desfil·la millor guanya diners...

-A Sant Jordi fem uns dibuixos amb frases relacionades amb la història de Sant Jordi, a més d'això cada profe designa unes activitats per fer (l'any passat vam mirar per un telescopi el Sol)...

-Per Final de curs fem una festa amb jocs d'aigua. Aquests jocs els preparen els alumnes de 4t d'ESO per recollir diners per la seva excursió de final de curs.

[edita] Concursos de l'IES S'Agulla

Al l'institut es celebren diversos concursos amb premis econòmics.

[edita] Enllaços externs