[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fisioteràpia de l'esport - Viquipèdia

Fisioteràpia de l'esport

De Viquipèdia

El creixent auge, popularització i desenvolupament de l'esport tant d'amateur com professional en les societats actuals, deriva en la necessitat i la demanda d'un professional sanitari especialista capacitat per a donar respostes de demostrada eficàcia als problemes i/o lesions que aquesta pràctica implica, sense que les seues solucions impliquen efectes secundaris, toxicitat, o complicacions de dopatge que perjudiquen l'esportista.

El fisioterapeuta de l'esport, que només utilitza agents físics innocus com a arsenal terapèutic, ha de conèixer exhaustivament l'anatomia, la fisiologia i la patomecànica de la lesió esportiva sobre la qual desenvoluparà, a partir del diagnòstic mèdic, un protocol correcte d'actuació terapèutica eficaç per a recuperar com més prompte millor a un pacient tan exigent com és l'esportista lesionat.

Entre les lesions més comunes de la pràctica esportiva, es troba la contractura muscular, sobrecàrregues, contusions, elongacions, distensions i ruptures de fibres; tendinopatia i altres patologies del tendó; esquinç i distensió de lligaments; recuperació postoperatòria, recuperació funcional i posada al punt per a l'activitat esportiva després d'intervencions quirúrgiques per lesions traumàtiques com a fractures, ruptura total del ventre muscular o plàsties de tendó i/o lligament.

El fisioterapeuta de l'esport ha de manejar i dominar una gran varietat de tècniques de massoteràpia i osteopatia, mètodes kinésicos analítics, globals i propioceptius de recuperació funcional, així com l'embenat funcional, la isocinètica, la hidroteràpia, la crioteràpia, la termoteràpia i l'electroteràpia entre altres disciplines que li són pròpies per a la correcta recuperació de l'esportista.

Així mateix, és prioritat absoluta del fisioterapeuta de l'esport incidir sobre la prevenció de les lesions dels esportistes que té a càrrec seu, mitjançant taules i protocols d'exercicis terapèutics personalitzats que l'esportista realitzarà entre les competicions, així com un tractament específic precompetició i immediatament postcompetició.

Actualment, el fisioterapeuta de l'esport està integrat dins de la plantilla tècnica dels clubs i equips esportius, així com en pavellons, piscines, gimnasos i gabinets d'exercici liberal.

La utilització d'agents físics com ara massatge, moviment, calor, fred etc. utilitzats per al tractament de les lesions esportives, és una prescripció mèdica i ha de ser realitzada exclusivament per un fisioterapeuta per a garantir l'eficàcia del tractament.