[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Festa Major de Sant Feliu de Pallerols - Viquipèdia

Festa Major de Sant Feliu de Pallerols

De Viquipèdia

Sant Feliu de Pallerols celebra la seva Festa Major, una de les joies de la tradició popular catalana, al voltant de la diada de Pasqua Granada, entre mitjans de maig i mitjans de juny. Es tracta d'un llegat conservat pels santfeliuencs al llarg dels segles que s'estructura al voltant d'una representació plena d'elements originals que la converteixen en única. El Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa de Sant Feliu de Pallerols el ballen un grup de vuit cavallets, una parella de gegants i una mulassa, i s'estructura en cinc balls representatius dels gèneres de dansa que més es ballen a la Catalunya Vella i especialment a les comarques gironines.

La Mata-degolla és el nom amb què es coneix popularment el ball dels cavallets, els gegants i la mulassa de Sant Feliu de Pallerols. Es tracta d’un impressionant conjunt de danses interpretades per la imatgeria festiva local que fan referència a una llegendària batalla entre sarraïns i santfeliuencs.

Per la festa major, el ball de cavallets, gegants i mulassa s’escenifica en tres ocasions. La primera és durant la cercavila que es realitza el dissabte a la tarda pels carrers del nucli històric de la vila, acompanyat amb la música de violí i amb el grup de cavallets infantil que va ser incorporat a la festa l’any 1993. Les altres dues ocasions en què es pot veure són a les ballades de diumenge i dilluns de Pasqua Granada a la tarda, que tenen lloc a la plaça de l’Església i a la del Firal respectivament i que s’acompanyen amb música de cobla.

Gràcies al ball de cavallets, gegants i mulassa, la festa major de Sant Feliu de Pallerols va ser declarada Festa tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya el 18 de maig de 1999.