[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Felip Neri - Viquipèdia

Felip Neri

De Viquipèdia

Sant Felip Neri a una pintura de Guido Reni.
Sant Felip Neri a una pintura de Guido Reni.

Felip Neri. L'apòstol de Roma, va néixer a Florència, el 22 de juliol de 1515 i va morir el 26 de maig de 1595. Fou fundador de la Congregació de l'Oratori.

[edita] Biografia

Fill de Francesco i Lucrecia Neri, qui va morir quan Felip encara era un nen. Va tenir dues germanes més petites, Caterina i Elisabetta i un germà que va morir estant molt petit.

El seu pare, qui alternava la seva professió liberal amb la de notari, mantenia gran amistat amb els dominics, estant dels frares del Monestir de Sant Marc dels que rebria Felip Neri moltes de les seves primeres ensenyances religioses.

Va estudiar humanitats i a l'edat de setze anys va ser enviat a ajudar als negocis un cosí del seu pare a Sant Germano, a la vora de Monte Cassino. Felip sovint es retirava a una petita capella de la muntanya que pertanyia als benedictins de Monte Cassino. Fou aquí on la seva vocació es va fer definida i el 1533 va decidir d'anar a Roma.

[edita] Sacerdoci

El 23 de maig de 1551, per mandat del propi Persa Rosa, va entrar al sacerdoci, i se'n va anar a viure a San Girolamo della Carita, on la principal regla era viure en caritat amb els seus germans. Entre els nous companys de Felip, estaven Persa Rosa i Buonsignore Cacciaguerra.

Al 1559, Felip va començar a organitzar visites regulars a les Set Esglésies , en companyia de sacerdots i religiosos, així com de laics. Aquestes visites van ser l'ocasió d'una curta però aguda persecució religiosa a l'haver estat denunciat com a creador de noves sectes. El cardenal vicari li va convocar i li va reprendre, sent suspès de sentir confessions, però després de dues setmanes va quedar provada la seva innocència davant les autoritats eclesiàstiques.

Al 1562, va acceptar el càrrec de rector de l'església San Giovanni dei Fiorentini a Roma, tanmateix, com es resistia a abandonar San Girolamo, va romandre en aquest temple malgrat convertir-se en rector de San Giovanni.

La Germandat del Petit Oratori va anar creixent i el 1575 va ser formalment reconeguda per Gregori XIII com la Congregació de l'Oratori, i se li va concedir l'església de Santa Maria in Vallicella, on els religiosos es van instal·lar el 1577, any on van inaugurar la Chiesa Nuova, construïda en la seude la vella Santa Maria, i on van traslladar els exercicis a un nou oratori, encara que Felip va romandre en San Girolamo fins 1583, deixant aleshores la seva vella llar i instal·lant-se a Santa Maria della Vallicella. Al 1593 va dimitir el càrrec de superior que li havia estat conferit per a tota la vida.

La personalitat de Felip va atreure el cardenal Niccolo Sfondrat, qui en convertir-se en el papa Gregori XIV, en 1590, va desitjar d'anomenar cardenal a Felip Neri, però ell no va acceptar.

Els darrers anys de la seva vida van ser marcats per alternatives de malaltia i recuperació. El 12 de maig de 1595 el cardenal Baroni, que l'havia succeït com a superior, li va donar l'extremunció. El 26 de maig, a l'edat de 80 anys, va expirar.

Sant Felip de Neri va ser beatificat per Pau V el 1615, i canonitzat per Gregori XV el 1622. Al Santoral Catòlic la seva onomàstica es celebra el 26 de maig.