[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Excàlibur - Viquipèdia

Excàlibur

De Viquipèdia

Bedivere llençant la mítica espasa a l'aigua. Il·lustració de 1894.
Bedivere llençant la mítica espasa a l'aigua. Il·lustració de 1894.

Excàlibur és el nom més acceptat per l'espasa llegendària del Rei Artur, a la que li donaven certes propietats extraordinàries al llarg de moltes versions del mite i històries.

Originalment va ser nombrada amb altres noms com: Caliburn, en els escrits de Geoffrey de Monmouth; i Caledfwlch, en antigues narracions gal·leses com Culhwch and Olwen. Aquesta última paraula deriva del gaèlic antic "caladbolg", que significa "espasa centellant".

A partir de les narracions de ficció basades en el mític personatge del Rei Artur, l'espasa Excàlibur té diverses històries associades.

[edita] L'obtenció d'Excàlibur

Existeixen diverses històries de com Artur es va fer amb la mítica espasa. Geoffrey de Monmouth només diu que va ser forjada a Àvalon, sense donar més detalls. En El Cicle de la Vulgata, s'explica que Artur rep l'espasa d'una nimfa anomenada la Dama del LLac, mentre que ha arribat als nostres dies una altre història, més extesa però que d'acord amb els primers escrits era l'original, on s'explica que Artur va aconsegir l'Excàlibur treient-la d'una pedra, i que l'espasa va ser forjada per Merlí.

[edita] La desaparició d'Excàlibur

El relat més acceptat és aquell que Artur, mig morint-se, ordena a un dels seus cavallers que llenci l'espasa a un estanc encantat. Aquest cavaller, que primer va desobeir encara que després va acceptar l'ordre amb molta mala gana, és anomenat Girflet, Bedivere, Lancelot o Perceval, d'acord amb aquesta narració.

Quan el cavaller va llençar l'espasa al estanc, una mà va sortir de la superfície de l'aigua, agafa l'espasa i després desapareix en les profunditats de l'estanc.

[edita] Pel·lícula

L'espasa dona nom a la pel·lícula Excàlibur que tracte del Rei Artur i les seves aventures dirigida al 1981 per John Boorman.

Bo i que també és mencionada en una altre pel-lícula com Merlí del director Steve Barron al 1998, fent al al·lusió en gran part a El cicle de la Vulgata.