[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Exó - Viquipèdia

Exó

De Viquipèdia

Un exó és cada un dels segment d'ADN codificants d'un cistró que no són eliminats en la maduració de l'ARN. És contraposen als introns que sí que són eliminats. Són escencials en els gens ecariotes on n'hi sol haver uns 5 o 6 per gen, mentre que en els procariotes n'hi ha molt menys.

Estan envoltats d'una seqüència específica que delimita els introns dels exons i que és reconeguda per un complex proteic que el metabolitza.

A l'hora de crear transgènics, ja siguin recombinants o d'inserció són un problema degut a què forcen a fer servir vectors d'alta capacitat per només una petita seqüència recombinant. S'ha intentat de fer servir cDNA però no són estables i no s'assoleix la traducció genètica. La solució més emprada és fer servir doncs mini gens que tinguin eliminats gairebé tots els introns menys els dos dels extrems la qual cosa sembla ser que els fa viables.

S'ignora en el dia d'avui quina és la seva funcionalitat tot i que en ser tant recurrent i conservat al llarg de l'evolució sembla ser escencial. El motiu més assenyalat, tot i no descriure tots els casos és el de l'splin alternatiu, mecanisme de recombinació dels exons en diferent ordre i eliminant-ne diferents parts que permet crear milers de proteïnes diferents a partir d'un sol gen. La proteòmica s'encarrega d'estudiar aquest complex fenomen.