[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estrena - Viquipèdia

Estrena

De Viquipèdia

Estrena es un fet o circumstancia que es produeix per primera vegada.

Pels romans una strena era un dia festiu per causa d'un bon presagi (Plaute dona a un bon presagi el nom de bona strena). Però principalment fou aplicat als regals que es feien a l'any nou a les calendes de gener; un senatusconsultum ordenava presentar regals a August al Capitoli inclòs quan era absent; el que rebia un regal generalment en feia un altre en retorn (strenarum commerciuni).

Tiberi que era mol avar, deixava Roma a primers de gener per no haver de fer els regals de devolució i va acabar prohibint fer els regals del gener; la costum es va perdre va renéixer tot seguit amb Calígula i altre cop abolida per Claudi; fou restaurada en algun moment perquè encara s'esmenta en temps de Teodosi I el Gran i Arcadi, però no se sap quan.



Esborrany Aquest article és un esborrany i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat, traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.
També podeu ajudar canviant aquesta plantilla per una de més concreta