[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estira i afluixa - Viquipèdia

Estira i afluixa

De Viquipèdia

L'estira i afluixa, també conegut com estirar la corda, és un esport que posa dos equips un contra l'altre en una prova de força.

Estira i afluixa
Estira i afluixa

Dos equips de vuit, el pes total dels quals no pot excedir un màxim determinat per la classe, s'alinïen al dinal d'una soga (d'aproximadament 10 centímetres en circumferència). La soga és marcada amb una línea cental i dos manques a quatre metres a cada costat de la línea central. Els equips comencen amb la línea central exactament a sobre d'una línea marcada sobre el terra i una vegada començat el concurs (l"estrebada") intenten estirar l'altre equip fins que la marca més propera a l'equip contrari hagi creuat la línea central o cometi una falta (quan un membre de l'equip contrar s'assegui o caigui a terra).

Existeixen clubs d'estira i afluixa en molts països, i hi participen tant homes com dones.

Competició d'estira i afluixa en els Jocs Olímpics de 1904
Competició d'estira i afluixa en els Jocs Olímpics de 1904

Aquest esport va formar part dels Jocs Olímpics des de 1900 fins a 1920, però no n'ha format part des de llavors. L'esport forma part dels jocs mundials. La Federació Internacional d'Estira i Afluixa (TWIF) organitza campionats mundials per equips nacionals casa dos anys, per a competicions de sala i d'exterior i una competició similar per equips.

Estira i afluixa
Estira i afluixa

El terme pot ser utílitzat com un símil que descriu una demostració de força bruta per dos grups oposats, per exemple, en una guerra entre entre dos departaments d'una empresa. Sovint, hi ha una tercera part que es la soga en l'estira i afluixa.


[edita] Trivialitats

  • La soga usada per a l'estira i afluixa a l'Uiryeong Keunjulttaenggigi (15 de gener en el calendai xinès) fa 251 metres de llarg, 4.5 metres en circumferència i pesa 54.5 tones mètriques. [1]
  • La soga usada per a l'estira i afluixa a Naha Oōtsunahiki (10 de setembre) fa 200 metres de llarg i pesa més de 40 tones mètriques.


[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Estira i afluixa