[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Escriptura protoelamita - Viquipèdia

Escriptura protoelamita

De Viquipèdia

Escriptura Protoelamita és un sistema d'escriptura usat a la Susiana i al altiplà d'Iran al est de Mesopotàmia entre el 3050 aC i el 2900 aC aproximadament. El període correspon als períodes de Jamdat Nasr i Uruk III fins al primer període dinàstic a Mesopotàmia i al nivells de les excavacions de Susa 16-14 B, Tepe Yahya IV C, Sialk IV 2 i Banesh (darrer Banesh mitjà). Les taules protoelamites son documents complex escrits en aquest sistema.

L'escriptura consisteix en signes numèrics i ideogràfics, aquest darrers relacionats amb un llenguatge elamita anterior desconegut. L'escriptura només ha estat parcialment desxifrada, gràcies a la identitat dels signes numèrics amb els mesopotàmics i a altres semblances i conceptes contextuals.

Va estar en ús a les inscripcions elamites abans de la introducció de les inscripcions cuneïformes. Mes tard el protoelamita es va modificar per esdevenir l'elamita cuneïforme i el lineal.

Alguns dels signes protoelamites estan influenciats per les mes antigues escriptures protocuneïformes (Uruk I) de les tauletes de Mesopotàmia; el protocuneïforme es escrit en jerarquies visuals i el protoelamita en estil de línies. Els signes numèrics son idèntics i alguns signes representen els objectes, però la majoria son completament abstractes.

Vers el 2500 aC es va passar al elamita cuneïforme i temporalment a l'escriptura elamita lineal (no desxifrat) que va ser usada durant poc temps (vers 2150-2050 aC).

El protoelamita fou usat en un territori important entre Susa al oest i Tepe Yahya al est (al menys). Se'n coneixen 1600 tauletes la majoria procedents de Susa (unes 1500), però d'altres a diferents llocs (Malyan, 30; Tepe Yahya, 27; Sialk, 22; Ozbaki 1; Shahr-i-Shokhta 1). Tauletes trobades a Godin Tepe (nivell V) i Shoga Mish, contemporànies d'Uruk IVb i Susa 17, al mancar de signes ideogràfics no poden ser classificades com a protoelamites.