[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eros (fill d'Ares) - Viquipèdia

Eros (fill d'Ares)

De Viquipèdia

Eros, Musei Capitolini, Roma
Eros, Musei Capitolini, Roma

Eros es el déu de l'amor en la mitologia grega que rep el nom de Cupido a la mitologia romana.

A la mitologia grega, Eros (en grec Ἔρως, ‘amor’) era el déu responsable de la luxuria, l'amor i el desig, i era també venerat com un déu de la fertilitat. El seu equivalent en la mitologia romana era Cupido (‘desig’), també conegut com Amor. Se l'associa freqüentment amb Afrodita. Algunes vegades era anomenat Eleuteri (Ἐλευθερεύς), ‘el llibertador’ (de la mateixa manera que Dionís).

Segons la tradició, Eros era principalment el patró de l'amor entre els homes, mentre que Afrodita ho era de l'amor entre els homes i les dones. Per aquest motiu la seva estàtua es trobava a les palestres, un dels principals llocs de reunió dels homes amb els seus amants, i els espartans li feien sacrificis abans de la batalla. Meleagro recull aquest paper en un poema conservat a l'Antologia Grega: «La reina Cipria, una dona, aviva el foc que fa embogir als homes per les dones, però el propi Eros convenç a l´amor dels homes pels homes» (Mousa Paidiké, 86).

En la llegenda tardana d'Eros i Psique era figurat com un adolescent.

Els romans l'anomenaven Cupido o Amor.

[edita] Bibliografia

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997. ISBN 84-297-4146-1, plana 82.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Eros (fill d'Ares)